Вадят Русия и Китай от щангите?

Русия и Китай може да бъдат извадени от световното първенство по вдигане на тежести в Анахайм (САЩ), което е от 28 ноември до 5 декември. Двете страни, както и Казахстан, Армения, Азербайджан, Беларус, Молдова, Украйна и Турция, имат между трима е десетима състезатели, уличени в употреба на допинг при повторни проверки. Става въпрос за проби от олимпийските игри Пекин 2008 и Лондон 2012.

Решението ще бъде взето от изпълкома на Международната федерация по вдигане на тежести на 1 октомври на базата на предложение на тричленна комисия, което се очаква да бъде изготвено тази седмица.

„Трябва не просто да ги накажем, а да направим така, че сегашната им система да се промени“, смята генералният директор на световната централа Атила Адамфи.

Китай печели класирането по медали на всички световни първенства в последните 20 години с изключение на Анталия 2001, когато е на второ място след Русия. А щангистите на „Сборная“ пропуснаха олимпийските игри Рио 2016 заради предишни допинг издънки. Вдигането на тежести пък се опитва да запази олимпийския си статут след предупреждението на президента на МОК Томас Бах, че спортът има „огромен проблем с допинга“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт