„Лудогорец“ остана сам от родните клубове в Европа

ЦСКА атакува и през Трансилвания

Знаменитости отдават почит на Арета Франклин

Още през 2015 г. трябвало да сменят дисковия масив В резервния център на Търговския регистър работят само климатиците

ПРАВО НА ОТГОВОР

Катар налива $15 млрд. в турската икономика

Скарлет Йохансон е най-високоплатената актриса в света

Коли и камиони вървят по мост на 5 века Кадин мост в село Невестино е построен през далечната 1470 г.

Скандинавските авантюри на ЦСКА

Посолството на САЩ в Прищина: Косово и Сърбия нямат неограничена свобода на действие

20 изчезнали след срутването в Генуа (ИНФОГРАФИКА) Рим обяви извънредно положение, деблокира 5 млн. евро

Вашингтон заплашва Анкара с нови санкции, ако пастор Андрю Брънсън не бъде освободен

Нападнаха с бомби офис на италианската крайнодясна партия „Лига“

Директорът на „Аварийна помощ“ пред „Труд“: Открито е опасно нерегламентирано сметище в София

„Балкански синдром“ влиза в учебника по литература Задължителните текстове ще са подредени в девет теми, учениците също ще могат да предлагат произведения

Кристалина бие Обама по заплата

Над 411 хиляди долара годишно ще е заплатата й в Световната банка, отделно са парите за пенсия и бонусите

 

Доскорошната ни еврокомисарка и вицепрезидент на Европейската комисия Кристалина Георгиева, ще бъде вероятно най-добре платената чиновничка в системата на Световната банка. Тя ще получава чисто поне 411 600 долара годишно. За сравнение – заплатата на американския президент Барак Обама е определена на 400 000 долара годишно, като самият Обама реши да връща в бюджета 5 процента от нея – 20 000 долара.

Справка в официалните и напълно публични документи на Световната банка показва колко получава висшият мениджмънт на тази глобална финансова институция. Води сегашният президент Джим Йон Ким с 492 690 долара чисто на година. На второ място за 2016 година е посочена Сри Муляни Индравати, която до неотдавна бе главен оперативен директор на Световната банка, но се оттегли, за да стане отново финансов министър на Индонезия. Нейната заплата във Вашингтон бе определена на 411 600 долара годишно и се предполага, че именно на мястото й ще бъде назначена от януари догодина Кристалина Георгиева.

Възможно е обаче българката да получава доста повече от предшественичката си. Причината е, че заради Кристалина бе създадена изцяло нова длъжност. Тя ще бъде главен изпълнителен директор и на двете институции в състава на Световната банка – Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие. Отделно от това в групата на Световната банка влизат още Международната финансова корпорация, Агенцията за многостранни инвестиционни гаранции и Международният център за регулиране на инвестиционните спорове.

Световната банка е създадена през 1945 година почти по едно и също време с Международния валутен фонд, след решение на известната Бретънудска конференция година по-рано. Основната цел на институцията е да осигурява кредити за страните от т. нар. Трети свят, да се бори с бедността. Световната банка е един от най-големите източници на помощи за развитие. Тя е собственост понастоящем на 187 държави-членки, чиито виждания и интереси са представени в Управителния съвет и базирания във Вашингтон Съвет на директорите. Държавите-членки са акционерите, които имат властта да взимат решения в Световната банка. По неписано правило президент на банката винаги е американец, номиниран от САЩ, които са най-голям акционер, докато шефът на МВФ обикновено е европеец.

Но да се върнем на заплатите. През последното десетилетие банката е предприела курс на постепенно увеличаване на възнагражденията на чиновниците си с цел да привлича най-добрите специалисти на планетата. Според последните отчети на финансовата институция, тя харчи годишно над 2,5 милиарда долара за възнаграждения на персонала си. Много интересна, предполагаме и за българските работодатели, е въведената система за допълнителни бонуси. Сред тях е и контрибуцията на банката към служителите й, за допълнителен пенсионен фонд.

Ето още малко факти за това от последния годишен отчет на институцията: Президентът Ким освен почти половинмилионната си заплата се разписва и срещу над 133 хиляди долара, които влизат в пенсионния му фонд, както и за още 208 хиляди, оформени като бонуси и текущи разходи. При Кристалина Георгиева числата могат да са съответно 111,6 хиляди долара за пенсия и 100,4 хиляди за представителни. Добри пари, нали?

Необходимо е обаче да направим едно уточнение. Кристалина Георгиева беше номинирана за еврокомисар от българското правителство и като такава нейната заплата бе около 200 хиляди евро годишно. Сега тя не е кандидат на България за висшия пост в Световната банка, а номинация на самата финансова институция. Както се казва, размерът на банковата сметка има значение. За сведение – генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която беше изненадана в гръб от правителството и  от Георгиева за лидерския пост в ООН,  получава чисто около 150 000 долара годишно, пише в официалните документи на организацията.

 

Световната банка ни помага за климата

Световната банка ще помогне на България за защитата и по-доброто управление на нейните природни ресурси, в частност на горите и въздуха, както и за смекчаване на рисковете от изменението на климата. Експертите на Банката ще разгледат ключови сектори като селско и горско стопанство, води, транспорт и инфраструктура, като техните констатации се очаква да допринесат за изготвянето на Националната стратегия на България за адаптация към изменението на климата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Затуй баба сталинка си е продала душата и достойнството:) Не, че ги е имала де:)))) Подобни са всичките ръководни кадри и пр. организацийки, създадени след 9 ноември, не сепрември. Тея, създадени след 9 септември не плащаха/получаваха таквиз огромни суми:) Затуй наследниците им се възмутиха (екз. сталинка), и смениха смта:) А как ша живеят пенсионерите с по 100-150 $ месечно? Сталината веднага ше каже, колко сме лоши и колко омраза сеем и как не сме работливи и затова не можем изкара таквиз $$$, а даже и не сме уууубразовани кат нея..Позор и изхвърляне на деморализирана подложка на неколко системи..И какви данъци тунеядката плаща в България? Разбрахме – никакви хахаха

 2. Браво на Кристалина! Накарайте и вие институция от ранга на световната банка да създаде висша ръководна длъжност заради вас и тогава плюйте. Просто за сведение – тази заплата е смешна по сравнение с парите, които получават висшите мениджъри в големите частни банки или в нефтения сектор например.

 3. Dozent ? Doktor ? Kade se nauchihte na tosi zinichen ezik , г-жо Николета Лоза ??
  Или е просто завист , че другите могат , а вие – не !!!!!!!!!!!!

 4. Мръсна и долна мастия е Кристалина Георгиева. И тези мръсни пари, заради които продаде душата си, родината си , достойнството си- да вземе да си ги навре някъде.

 5. ЕЙ , НЯКОИ ЩЕ СЕ ПУКНАТ ОТ ЗАВИСТ .АМИ ВЗЕМЕТЕ ЧЕ СТАНЕТЕ И ВИЕ КАТО НЕЯ -ХАЙДЕ , ДЕ !

 6. Изобщо не четох статията. Чета само коментариите. Браво на коментаторите. Истински се възхищавам. Някои от тях си правят отсега сметката как ще заплатят разходите за отопление и електричество, но имат достойнство. Горди са с шестотинте лева, които получават и още около двеста да пишат коментари под такива статии за СТАЛИНка. Повечето приличат на Долорес Ибарури, макар и малко по-млади от нея. Няма страшно юнаци, бъдещето е ваше. Пишете, громете и не се страхувайте да казвате истината. А Сталинка я е страх да излезе сама без охрана. Голяма част от парите, които взима ще идат по бодигардове и бронирани автомобили. А и климатът във Вашингтон е ужасен. Влажен и горещ. А вие юнаци няма нищо страшно. Платете тока да можете де пишете в сайта, пък парното може и разсрочено.

 7. Другари, а вие изключихте ли си парното? Не го включвайте изобщо. Така ще плащате само 100-15о лева месечно и ток още толкова, така че едната пенсия я пиши бегала. Другата ще ни стигне донякъде за две кофичики кисело мляко и половин хляб дневно. Коледата ще я караме с 40-те лева от Бойко, а Новата година с каквото остане от Коледа. Ако знаете само колко плаща Сталинка за ток, свят ще ви се завие. През лятото климатиците не спират. Но до лятото има време, трябва да се пести.

 8. Пълна трагедия е нашата държава. Никога не сме обслужвали държавните си интереси а чужди. Това са хората представящи БЪЛГАРИЯ

 9. — А щом сполучиш да достигнеш
  на служба в висшата среда,
  глей нещо едро да задигнеш
  за запас в напаст и беда!…
  — Е, да…

  По Димчо Дебелянов „Разговор в кръчмата“

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.