Важно! Не шофирайте в горските зони на Халкидики

Гръцките служби издадоха забрана на трафик в горските зони на полуостров Халкидики поради високия риск от пожар.

След извънредното заседание, което се проведе в четвъртък вечерта в Полигирос, бе решено за определени горски райони да се въведе забрана за пешеходци и превозни средства поради високият риск от пожари. Забраната влиза в сила от 7.00 часа петък.

Превантивната мярка се налага заради високия риск от пожари в страната. Атмосферните условия допълнително засилват опасността от възникването на пожар, а човешката небрежност продължава да бъде най-сериозният фактор за пожарите. На някои места преди горските райони има охрана от полицейски патрули. Разположени са и табели на няколко езика, според които установяването на нарушение ще бъде съпроводено с високи глоби. Възможно е и нарушителите да бъдат подведени под наказателна отговорност, съгласно Закона за защита на природата в Гърция.

Съгласно Картата за предотвратяване на опасностите от пожар, издадена от Генералния щаб за гражданска защита на Министерството на вътрешните работи (www.civilprotection.gr), висок риск от пожари се предвижда за днес, петък (категория 4) на островите: Лесбос, Хиос, Самос, Икария, Фокида, Фтиотида, Виотия, Евиа, Скирос, Лефкада, Кефалония, Закинтос, Тасос, както и региони Атика, Пелопонес и Халкидики.

Предупреждават се жителите и туристите да бъдат изключително внимателни и да спазват указанията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа