Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Ваканцуване до дупка и до мандат

Снимка: Архив

 

Помните ли кой измисли една от най-новите думи в многострадалния и свикнал на всичко български език? През лятото на 2013 г. депутатът от ДПС, а днес от ДОСТ,  Хюсеин Хафъзов се оплака, че през живота си никога не бил ВАКАНЦУВАЛ. Този термин, заедно с ВХОДИРАМ на Искра Фидосова, се класираха на водещи места в политическия новоговор на българската територия.

Ваканцуването пак е на мода повече от три години след „проблясъка“  на Хафъзов. От два дни сме свидетели на поредното политическо безумие, сътворено от родния парламент. В сряда с мнозинство депутатите решиха да се разпуснат почти за месец – от 12 октомври до 9 ноември 2016 г. заради президентските избори. Кой какво разбрал и как гласувал в пленарната зала, нека му тежи на съвестта. Щом и и.д. председателят на Народното събрание Димитър Главчев не можа да обясни как така предложение на „Атака“ в лицето на Николай Александров събра 90 гласа одобрение от хората на ГЕРБ, Патриотичния фронт и на Волен Сидеров. Така станахме свидетели на нова коалиция „Ваканцувай до дупка и от мандат на мандат“.

Парадоксът бе пълен. Знае се, че всяка година депутатите определят почивните си дни и това е записано в правилника на парламента. „Президентската“ ваканция или тази преди избори никога досега не е била повече от една седмица. На пожар вчера  трябваше гафът да се замита под черджето. И така днес ще има извънредно заседание на народните избраници, поискано от БСП и ДПС. Ако, разбира се, успеят да съберат кворум.

Казусът с депутатските почивки хич не е маловажен или предмет само на подигравки. Той просто не е уреден както трябва законодателно. За народните представители не важат текстовете от Кодекса на труда. Те освен това нямат право на неплатен отпуск, което означава, че си получават пълните заплати дори и когато не работят. Освен това на практика в пленарната зала са само три дни в седмицата. През останалите обикалят избирателните си райони и участват в заседания на комисии. За което получават допълнителен процент над възнаграждението си. То пък е равно на три пъти средната заплата в обществения сектор у нас и се променя на всеки три месеца. Към него се добавя и процентът за прослужени години (стаж), което е норматив по Кодекса на труда. Простата сметка показва, че депутатите ваканцуват доста повече в сравнение с простосмъртните.  Тази година обикновените българи работят 252 дни, а почиват през останалите, като и в двата случая в тези числа се включват съботите и неделите, официалните празници и отработването на т.нар. слети дълги уикенди. Като се прибави и времето на платения годишен отпуск, се вижда цялостната картинка. Засега работните дни за 2017 г. са 250, с два по-малко отколкото през тази.

По идея на социалното министерство от догодина ще отпадне сливането на празнични дни и съответно отработването им в някои от съботите. Но ако празникът се пада в неделя, ще има и бонус от още един почивен ден в понеделник. Промяната звучи доста положително, но едва ли с нея ще може да се премахне практиката на фалшивите болнични, с които доста хора удължават ваканцията си. Специалисти са изчислили, че средно на година българинът ползва по 22 дни отпуск по болест, което си е стряскащо отвсякъде.

Проблемът с празниците и сливането на почивните дни едва ли обаче вълнува всички наши сънародници барабар с депутатите. Трудовата заетост, безработицата, редовното изплащане на възнагражденията, условията на труд и експлоатацията са къде по-важни. Справка – протестиращите вече трети ден под земята миньори от мина „Бабино“ в Бобов дол. На тях едва ли им до ваканцуване…

 

В Русия разпускат официално 40 дни

Има различни класации коя държава се труди най-много и коя мързелува, според броя на празниците и отпуските. Първенец е Русия с 40 дни за разпускане – 28 дни платен годишен отпуск плюс 12 официални празника. На едно от последните места е Мексико едва с 13 неработни дни (7 дни отпуск и 6 официални празника). Най-много са официалните празници в Аржентина – 19, и Колумбия – 18, Япония и Хонконг – по 16, Тайланд – 15. В България те са 14.

Най-зле откъм платен отпуск са САЩ, това е единствената развита икономика в света, където той не е гарантиран със закон. Работодателят и служителите се договарят по темата и средно американците ползват по десетина дни такъв отпуск, но без задължението той да е платен. Само пет са дните на платен годишен отпуск в Китай, десет са в Япония, а седем – в Хонконг.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Нищо не идва баце, един по-голем и четвъртит иде, ама за народа…

Отговорете