В очакване на Джок Полфрийман пред центъра за временно настаняване в Бусманци (СНИМКИ)

Общинската болница в Нова Загора има нов скенер

Михайлов подаде оставка

Борисов ще се срещне с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен

Официално: Борислав Михайлов подаде оставка

Убиец влиза за 25 години зад решетките 23-годишният Тодор отърва доживотния затвор заради съкратен процес

Джулиана Гани и годеникът й пускат обща песен, осмиваща Ричард Величков

Премиерът Борисов: Партньорството между България и Израел продължава да е отлично във всички сфери

Дядо блъсна с колата си баба на пешеходна пътека

Съдът спря делото за преместването на Куйович

И това видяхме…

Антония Петрова-Батинкова с нови снимки от двумесечната й почивка в Гърция

Елен връхлетял върху кола, тя пък ударила друг автомобил

Ваканцуване до дупка и до мандат

Заради дългите почивни дни стават големи задръствания към плажовете на Гърция.

 

Помните ли кой измисли една от най-новите думи в многострадалния и свикнал на всичко български език? През лятото на 2013 г. депутатът от ДПС, а днес от ДОСТ,  Хюсеин Хафъзов се оплака, че през живота си никога не бил ВАКАНЦУВАЛ. Този термин, заедно с ВХОДИРАМ на Искра Фидосова, се класираха на водещи места в политическия новоговор на българската територия.

Ваканцуването пак е на мода повече от три години след „проблясъка“  на Хафъзов. От два дни сме свидетели на поредното политическо безумие, сътворено от родния парламент. В сряда с мнозинство депутатите решиха да се разпуснат почти за месец – от 12 октомври до 9 ноември 2016 г. заради президентските избори. Кой какво разбрал и как гласувал в пленарната зала, нека му тежи на съвестта. Щом и и.д. председателят на Народното събрание Димитър Главчев не можа да обясни как така предложение на „Атака“ в лицето на Николай Александров събра 90 гласа одобрение от хората на ГЕРБ, Патриотичния фронт и на Волен Сидеров. Така станахме свидетели на нова коалиция „Ваканцувай до дупка и от мандат на мандат“.

Парадоксът бе пълен. Знае се, че всяка година депутатите определят почивните си дни и това е записано в правилника на парламента. „Президентската“ ваканция или тази преди избори никога досега не е била повече от една седмица. На пожар вчера  трябваше гафът да се замита под черджето. И така днес ще има извънредно заседание на народните избраници, поискано от БСП и ДПС. Ако, разбира се, успеят да съберат кворум.

Казусът с депутатските почивки хич не е маловажен или предмет само на подигравки. Той просто не е уреден както трябва законодателно. За народните представители не важат текстовете от Кодекса на труда. Те освен това нямат право на неплатен отпуск, което означава, че си получават пълните заплати дори и когато не работят. Освен това на практика в пленарната зала са само три дни в седмицата. През останалите обикалят избирателните си райони и участват в заседания на комисии. За което получават допълнителен процент над възнаграждението си. То пък е равно на три пъти средната заплата в обществения сектор у нас и се променя на всеки три месеца. Към него се добавя и процентът за прослужени години (стаж), което е норматив по Кодекса на труда. Простата сметка показва, че депутатите ваканцуват доста повече в сравнение с простосмъртните.  Тази година обикновените българи работят 252 дни, а почиват през останалите, като и в двата случая в тези числа се включват съботите и неделите, официалните празници и отработването на т.нар. слети дълги уикенди. Като се прибави и времето на платения годишен отпуск, се вижда цялостната картинка. Засега работните дни за 2017 г. са 250, с два по-малко отколкото през тази.

По идея на социалното министерство от догодина ще отпадне сливането на празнични дни и съответно отработването им в някои от съботите. Но ако празникът се пада в неделя, ще има и бонус от още един почивен ден в понеделник. Промяната звучи доста положително, но едва ли с нея ще може да се премахне практиката на фалшивите болнични, с които доста хора удължават ваканцията си. Специалисти са изчислили, че средно на година българинът ползва по 22 дни отпуск по болест, което си е стряскащо отвсякъде.

Проблемът с празниците и сливането на почивните дни едва ли обаче вълнува всички наши сънародници барабар с депутатите. Трудовата заетост, безработицата, редовното изплащане на възнагражденията, условията на труд и експлоатацията са къде по-важни. Справка – протестиращите вече трети ден под земята миньори от мина „Бабино“ в Бобов дол. На тях едва ли им до ваканцуване…

 

В Русия разпускат официално 40 дни

Има различни класации коя държава се труди най-много и коя мързелува, според броя на празниците и отпуските. Първенец е Русия с 40 дни за разпускане – 28 дни платен годишен отпуск плюс 12 официални празника. На едно от последните места е Мексико едва с 13 неработни дни (7 дни отпуск и 6 официални празника). Най-много са официалните празници в Аржентина – 19, и Колумбия – 18, Япония и Хонконг – по 16, Тайланд – 15. В България те са 14.

Най-зле откъм платен отпуск са САЩ, това е единствената развита икономика в света, където той не е гарантиран със закон. Работодателят и служителите се договарят по темата и средно американците ползват по десетина дни такъв отпуск, но без задължението той да е платен. Само пет са дните на платен годишен отпуск в Китай, десет са в Япония, а седем – в Хонконг.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Нищо не идва баце, един по-голем и четвъртит иде, ама за народа…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.