„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 март 2018

Жельо Бойчев: Ще се стремим информацията от комисията за ЧЕЗ да стане публична

Плащаме чрез мобилно приложение паркирането в София

ГЕРБ замрази спорни промени в НК Бизнесът се противопостави на еднаквия режим за корупционни престъпления

Икономистът проф. Димитър Иванов: 90% от икономиката ни се крепи на Гинки

Столетов, наший генерал, се яви на пощенска марка Солистите от Оркестъра за народна музика на БНР и Мистерията на българските гласове поздравиха гостите

Борисов в Брюксел: Социалното измерение на ЕС трябва да бъде засилено (ВИДЕО)

Пускат асансьор за 350 000 лв. в шуменската болница Министерско лъскане на коридори преди водосвета

Подписано е рамковото споразумение за поддръжка на родните МиГ-29

Ваксинирайте се срещу грип, все още не е късно!

Независимо от това, че у нас ваксините срещу грип не се заплащат от държавата, хората трябва да се ваксинират – особено възрастните и рисковите контингенти. Това съветва акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология на БАН. Пред БНР той изрази съжаление, че в България едва 4% от населението се ваксинират.

Доайенът на вирусологията у нас обясни, че всяка година Световната здравна организация предоставя данни за вирусните щамове, за да се подготвят противогрипните ваксини, така че да са ефективни точно срещу тези щамове, които ще предизвикат епидемичната “вълна”. Досега не е имало случай СЗО да направи сериозна грешка в прогнозите, но грипните вируси винаги може да поднесат изненада. Акад. Гълъбов напомни за такъв случай:

“Това се случи преди две години, когато беше очакван като най-важен причинител вирус грипен вирус АН3N2 “Тексас”. Действително този вирус се появи. Но в Америка неочаквано се появи един друг вариант на същия вирус – “Швейцария”, и той зае по-голямо място в общата заболяемост от грип. Именно този грипен вирус АН3N2 “Швейцария” беше главният причинител на заболяванията през миналия грипен сезон у нас”.

Акад. Гълъбов обясни, че щамът “Швейцария” е вариант на вируса “Хонконг” – “главният враг” от 1968 г. Тази година се е появил  щам от същия вариант, който има същото име (това означава, че е изолиран за пръв път в Хонконг). И този вирус – H3N2, e включен във ваксините за новия сезон и се очаква да има важна роля в грипната вълна в страните в Северното полукълбо.

Другите щамове, които ще ни разболяват са “Калифорния” -вариант на т.нар. “свински грип”, и “Бризбейн”.

Все още не е късно за ваксина против грип, тъй като грипноепидемичен взрив може да се очаква в България в началото на следващата година, категоричен е вирусологът.

Той предупреди, че не винаги имаме изграден имунитет срещу добре познатите вируси от миналите няколко години: “Срещу “Калифорния” беше изграден имунитет… и независимо от това този вирус се оказа много устойчив и вече 6-7 години поразява в една или друга степен част от населението, включително в нашата страна. Сега е включен отново във ваксината”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.