Ваксини и тестове за COVID-19 без ДДС (обзор)

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и колегата є от ГЕРБ депутатът Александър Иванов са сред вносителите на предложението.

Цената на пробите може да падне, допускат медицински специалисти

Урежда се транспорта от Острова

Ваксините и тестовете за COVID-19 да са с нулева ДДС ставка. Това предлагат депутати от ГЕРБ с промени в Закона за Данък добавена стойност. Предложението на управляващите е в България преференцията да е в сила до края на 2022 г. както вече стана ясно, идеята на правителството е ваксинацията срещу COVID-19 да е безплатна и по желание.

В мотивите вносителите посочват, че единствено медицинските изделия за инвитро диагностика на COVID-19, на които които може да бъде поставена маркировка „СЕ”, и ваксини срещу COVID-19, разрешени от Комисията или от държавите членки, ще отговарят на условията за прилагане на нулева ставка. Според медицински специалисти, предложенията биха намалили цената на тестовете за коронавирус.

На европейско ниво държавите членки също ще дадат възможност временно да се освободи от данък върху добавената стойност (ДДС) доставката на ваксини срещу COVID-19, като в текстовете е посочено, че това са комплекти за тестване. С промените в Закона се урежда още и режимът с Великобритания, след като от 1 януари изтича гратисният период на Брекзит. Обединеното кралство и Северна Ирландия трябва да се считат за трети за Европейския съюз страни, но се предлага, когато транспортът се извършва до Северна Ирландия, за целите на ДДС доставката да се третира като страна член на Европейския съюз.

Коментари

Задължително поле