Ваксини, морбили и Мадагаскар

Каква е разликата със САЩ

120 000 са заболелите

Една от най-бедните страни в света, Мадагаскар, страда от сериозна епидемия от морбили, също както и една от най-богатите - САЩ. И макар че и двете епидемии от потенциално смъртоносната болест се обясняват с една и съща причина - неваксинирани деца, корените на тази причина не биха могли да бъдат по-различни.

Повече от 1200 души, най-вече под 15-годишна възраст, се починали от морбили в Мадагаскар от септември насам. С почти 120 000 заболели епидемичният взрив е най-тежкият от десетилетия в островната държава. Когато четиригодишната дъщеря на Мари-Жан Рандриамахефи се разболяла, 44-годишната чистачка, която живее в беден квартал на столицата Антананариво, я завела на ветеринар. Тя нямала достатъчно пари за друг лекар. Макар че е трябвало да плати за прегледа, самите ваксини в Мадагаскар са безплатни, но много родители не знаят това. Тази неосведоменост е ключов фактор в страната, в която според Световната банка над 75 процента от населението живее с по-малко от два долара на ден. Когато дъщеря й не оздравяла, Рандриамахефи решила да я заведе в болница, но докторът отказал да я приеме, защото майката нямала седемте долара, които трябва да плати за преглед.

Не такава е ситуацията в САЩ, където родителите са информирани и призовавани да ваксинират децата си. През последните години обаче “анти-вакс” движение се зароди в САЩ и Европа сред родителите, които обвиняват ваксините, че причиняват състояния като аутизъм при децата им. На Запад шарката морбили беше почти изкоренена, преди неотдавна да се появи отново.

Властите в Ню Йорк обявиха извънредно здравно положение и издадоха заповед за задължителна ваксинация след “огромен скок” на случаите на заболяване от морбили. За три месеца от началото на годината американският Център за контрол и превенция на заболяванията е регистрирал 465 случая на морбили в 19 щата. Центърът съобщи, че през 2019 г. се наблюдава “вторият най-голям брой на случаите на морбили в САЩ, откакто болестта беше изкоренена през 2000 г.”.

(БТА, със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения