Ваксини срещу COVID донесоха „Нобел“ на двама учени (обзор)

Каталин Карико и Дрю Уайсман разработват иРНК технологията

Каталин Карико - родена в Унгария изследователка от САЩ, и американецът Дрю Уайсман получиха тазгодишната Нобелова награда за медицина заради откритията си, свързани с разработката на ефективна иРНК ваксина срещу COVID-19.

“Разкритията на двамата Нобелови лауреати бяха жизненоважни за разработването на ефективни иРНК ваксини по време на пандемията, започнала през 2020 г. Чрез пробива на находките им, които изоснови промениха разбирането как иРНК взаимодейства с имунната система, лауреатите допринесоха за безпрецедентната скорост на разработка на ваксини по време на една от най-големите заплахи за човешкото здраве в съвременността”, посочиха от Нобеловия комитет.

Технологията се смяташе за експериментална преди пандемията, но сега тя дава надежда на милиони по света, изследва се потенциалът є и при други заболявания като рак.

При традиционните ваксини се използва мъртъв или отслабен вирус, който се вкарва в организма за изработването на имунитет. Технологията иРНК обаче се основава на съвсем друг подход.

Карико и Уайсман се запознават през 90-те години на миналия век, когато работят в Университета в Пенсилвания. Двамата започват да изследват начина, по който иРНК взаимодейства с имунната система. Установяват, че дендритните клетки, важни в активирането на имунни отговори, свързани с ваксините, разпознават иРНК, пресъздадена in vitro, като чуждо тяло и това води до възпалителния процес.

Последвалите им изследвания показват, че с модифициране на иРНК възпалителната реакция почти изчезва. Резултатите от работата им са публикувани през 2005 г., 15 години преди пандемията. С тези и последвали публикации двамата премахват ключови препятствия по пътя за клиничното прилагане на иРНК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука