Валентин Димитров - Топлото още на топло

Повече от 10 години името на Валентин Димитров, по известен с прякора Топлото, не излиза от централните емисии. Така беше и вчера, след като Софийски градски съд не разреши на осъдения за безстопанственост бивш шеф на столичната „Топлофикация“ да излезе предсрочно от затвора. Той излежава 3-годишна присъда и няколко месеца преди да изтърпи наказанието си сам поиска свобода за добро поведение. Съдът му отказа с мотив, че няма данни да се е превъзпитал.

Сагата с Валентин Димитров и предполагаеми негови финансови злоупотреби в “Топлофикация София” започва през далечната 2006 година. През април същата година Димитров, който е директор на столичното парно, е отстранен от поста, а в началото на юли е арестуван с обвинения за пране на пари и укриване на данъци. В съда срещу него са внесени четири дела. Едното е за присвояване на 6 млн. лв., по което той бе осъден на първа инстанция на 14 г. затвор, но след това делото бе върнато на прокуратурата. Години наред се влачи и дело за пране на пари за 12 млн. лв. По третия процес – за недеклариране на сделки за 10 млн. лв., Топлото бе осъден на 5 г. затвор от Софийския районен съд, но делото отново бе върнато.

През 2015 година обаче върховните съдии признават за виновен Вальо Топлото за безстопанственост и той е пратен в затвора за 3 години. Още тогава магистратите са категорични, че присъдата трябва да е по-голяма, но не я завишават заради дългия период от извършването на престъплението, като компенсиране на подсъдимия за времето, през което той е търпял ограничения на гражданските си права. Според обвинението през периода от 2003 до 2006 г. Димитров е “пръснал” над 325 хил. лв. за ненужно скъпи храни и напитки, домакински стоки и услуги. За обществото става ясно, че Димитров, в качеството си на директор на столичното парно, е купувал за сметка на компанията скъпи френски сирена, вода “Перие”, возел се е на луксозна лимузина, глезел се е с джакузита и с джетове на морето.

Още тогава любима снимка на медиите става фото, на което Топлото е прегърнал безгрижно полугола манекенка на плажа, а близки на Димитров признават, че по вкуса му освен красиви жени, са и изискани питиета и скъпи ресторанти.

В края на декември 2006 г. в пресата е публикувано писмо на Димитров от ареста, в което търси помощта на определени лица, на част от които назовава имената, а други споменава с инициали. В писмото се съдържа текста “Какво стана и с помощта от страна на Р. Овч.! Досега съм му помагал!!!” Писмото всъщност било намерено от следствието няколко месеца по-рано. Работи се и по версията Димитров нарочно да е споменал имена, за да ги компрометира.

Пред съда вчера Димитров отправи искане да бъде освободен предсрочно и да се възползва от възможността и осъдени лица сами да имат право да искат да излязат по-рано от затвора. Тази възможност обаче беше отменена преди дни, след като двама от групата за отвличания “Наглите” бяха на крачка от свободата. В залата Вальо Топлото заяви, че е на 61 години и иска да обърне внимание на себе си и семейството си, след като излежа повече от година и половина в затвора. Също така, че има добро поведение, награждаван е три пъти, участва в трудови, образователни и спортни дейности и е спечелил конкурс за великденска картичка зад решетките.

Според затворническата администрация обаче процесът по превъзпитание на Димитров не е приключил още. И прокуратурата отбеляза доброто поведение на затворника, но според нея това не означава, че той се е поправил. Държавното обвинение смята, че няма каквито и да било доказателства, че са постигнати целите на наказанието. Така съдът обяви, че са налице формалните предпоставки за освобождаване на Димитров, но не е доказателства, че се е превъзпитал и поправил.

 

Жертва на медиите

Самият Валентин Димитров нееднократно заявява пред медиите, че е жертва на самите тях, които са му изградили негативен публичен образ. Не обича прякора си Топлото, напоследък като се явява по дела внася молби да не бъде сниман от оператори и фоторепортери. Според него, въпреки че са го награждавали заради доброто му поведение, администрацията на Софийския затвор не го пуска да види дъщеря си, най-вече заради това, че някой може да го снима,че е на свобода.

Димитров има и по-голям син, който според непотвърдена информация живее в Италия.

 

За него

Приличен гражданин, великолепен специалист

Валентин Димитров е един великолепен специалист в енергетиката, който през годините се превърна в непрекъснатия обвиняем. Той е приличен гражданин, осъден без да е извършил престъпление. Не на последно място е и добър баща.

Марин Марковски, адвокат

 

Нямам нищо общо с него

Нямам нищо общо с Валентин Димитров – Топлото. Това, че той ме набута в тази помия, си е негов проблем.

Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката

 

Лични оценки не мога да правя

Всичко, което е трябвало да го кажа, съм го направил в хода на делото.

Лични оценки не мога и не трябва да правя.

Божидар Джамбазов, прокурор във Върховна касационна прокуратура и бивш наблюдаващ на делата срещу Валентин Димитров

 

Не сме работили заедно

Не го познавам лично. Общински съветник съм бил от 2007 година, 2009-а за няколко месеца бях председател на Съвета на директорите на “Топлофикация София”, но професионалните ни пътища с Валентин Димитров не са се пресичали.

Георги Кадиев, политик, бивш заместник министър на финансите

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети