Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, пред „Труд news”: Токът не следва да поскъпва

Трябваше да инвестираме и част от блоковете на „Мариците“ да работят вече на газ

От 1 юли се либерализира пазарът на ток на едро за населението. Какъв ще е ефектът от това, питаме изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов. Питаме го и докога АЕЦ „Козлодуй“ ще работи с руско гориво, докъде е стигнал процесът по лицензиране на горивото на „Уестингхаус“, както и откъде внасяме резервни части за АЕЦ „Козлодуй“ в момента.

- Господин Николов, защо от износител на ток България в момента е нетен вносител?
- Защото България, за съжаление, няма газови централи. А газовите централи плащат много по-малко, близо ⅓ въглеродни емисии спрямо въглищата. Т.е. в момента, за да балансираме възобновяемите източници и да ползваме и базов ток, внасяме ток, който е произведен от газови централи. Такива са най-вече централите в Гърция, а също и в Румъния.

- А как да си обясним това, че токът е по-евтин в Гърция. За Македония е ясно защо, но защо в Гърция и в Румъния е по-евтин, отколкото в България, след като и те плащат за т.нар. „пържен въздух“?
- Всъщност токът, който идва от Македония, най-вероятно идва пак от Гърция. Просто е била претоварена директната връзка Гърция-България, затова допълнителни количества минават през Македония. От друга страна е правилно, че Македония не плаща въглеродни квоти. За съжаление, ние се забавихме с инвестициите. Трябваше да инвестираме и част от блоковете вече да работят на газ, а ние фактически се доста се забавихме.

- Къде да инвестираме?
- Ами, можеше някои от блоковете на ТЕЦ 2 да работят на газ.

- А в момента АЕЦ „Козлодуй“ изнася ли ток?
- АЕЦ "Козлодуй" продава тока си на борсата и в зависимост кой го купува и какво прави с него, част от тока отива за производители, които консумират тази електрическа енергия, друга част, може би, се изнася. Но ние не можем да проследим за какво е купен токът, защото просто го продаваме на борсата.

- Преговаряте ли парите от продажбите на оборудването за АЕЦ „Белене“ да влязат в „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности“ ЕАД?
- Да, дори има решение на Народното събрание, с което се задължава Министерството на енергетиката при получаване на парите и одобряване на сделката с Украйна, да вкара тези пари като увеличение на капитала на новите мощности.

- Кога се очаква да се случи това?
- Нямам представа, не съм в преговорния процес.

- Като стана въпрос за „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности“, няма как да не задам въпроса каква беше причината за смяна на борда на дружеството?
- Причините са две. Първата е, че дружеството става все по-голямо, с увеличение на капитала на 1,5 млрд. лева, което АЕЦ „Козлодуй“ направи.  Поради тази причина увеличихме състава от трима на пет човека. И второ – необходимо беше да влязат хора, които ще могат да движат проекта и да го разгръщат в унисон с новите функции на това дружество, т.е. трябва да се преговаря с „Уестингхаус“, трябва да се избере строител, за което вече е започнала процедура, която ще бъде обявена до дни. Говорим за многомилиарден проект, така че беше необходимо да бъде сменен бордът.

- Как да си обясним това, че проектът за 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ е в пъти по-скъп от АЕЦ Белене?
- Трудно могат да се сравнят нещата, тъй като има ескалация в цените на материалите, има доста висока инфлация, различни са и технологиите… Става въпрос за един дългосрочен проект – първо десет години ще са нужни за лицензирането и строителството на такъв проект, и след това още шейсет години експлоатация. Т.е. вече минаваме от проект, който е търговски, към проект, който е политически, когато имаме такава дългосрочност.  Да го кажем така – идеята е колко може да бъде експлоатиран и на каква цена ще бъде продавана електрическата енергия. Тепърва ще се водят преговори за цената, така че няма как да направя сравнение.

- А каква е предварителната цена, за която се говори в момента за 7 и 8 блок? По предварителни разчети колко би трябвало да струва?
- Много неща все още се уточняват. В момента сме подписали договор за предварително инженерингово проучване и „Уестингхаус“ ще преценят какво може да се използва от съществуващите инфраструктура и оборудване на АЕЦ „Козлодуй“. Говорим за охладителни канали, брегови помпени станции, разпределителни уредби и много други неща, които могат да се използват. Т.е. много зависи каква цена ще дадат, защото всяко нещо има някаква цена. Само една охладителна кула на един блок, ако не е с канал от река Дунав, струва един милиард.

- Т.е. парите, които сега имате, стигат за една охладителна кула?
- Ами, общо взето, да.

- Да се върнем към действащите блокове на АЕЦ „Козлодуй“? Как решавате проблема с частите от Русия, необходими за АЕЦ „Козлодуй“?
- Доста успешно, предвид на това, че бяхме в огромна степен зависими от частите на Русия, успяхме да се свържем с наши партньори, те успяха да направят инженеринг на конкретно оборудване и в немалка степен вече се снабдяваме с оборудване и с инженеринг и съответно вече се снабдяваме с части от партньори, различни от Русия. Говорим за китайски, френски, немски, чешки партньори. Общо взето сме направили някакъв план и лека-полека зависимостта ни от Русия намалява драстично.

- А докъде стигна процедурата с лицензирането на горивото на „Уестингхаус“?
- Всичко върви в график. Очакваме евентуално до края на месец март регулаторът да се произнесе и се надяваме на положителен отговор.

Започваме и лицензиране на гориво от „Уестингхаус“ за 6 блок. Това е новина. Вече направихме предварителна среща и когато ни предоставят документите, ще сезираме Агенцията за ядрено регулиране за започване на процеса. Това ще е дълъг процес, години наред, но така или иначе е редно да имаме алтернатива за 6 блок, освен „Фраматом“. По този начин ще можем да обявяваме търг за горивото.

- Чуваха се гласове, че руските централи са несъвместими с гориво на “Уестингхаус“. Как бихте отговорили?
- Не, няма такова нещо. Както Русия доставя гориво за САЩ, за техните централи, така и „Уестингхаус“ диверсифицира гориво за руските централи. Въпросът беше следният – 6 блок работи с различно гориво от 5 блок, т.нар. ТВСА-12 е в 6 блок, а ТВСА е в 5 блок. „Уестингхаус“ до момента са произвели гориво само за 5 блок и е изпробвано в украинските централи, както и в Чехия. За 6 блок към настоящия момент няма такова. Тепърва започват да изпробват горивото, което са направили за 6 блок. Т.е., след като го изпробват, ние ще го лицензираме в нашия регулатор и ще имаме алтернатива за 6 блок. Затова са и различните процеси за 5 и 6 блок. 

- Кога се очаква АЕЦ „Козлодуй“ да заработи с американско гориво и как е решен въпросът със съвместимостта на двата вида гориво?
- Април месец ще бъде доставено горивото по договор от „Уестингхаус“ и май месец влиза в планов годишен ремонт 5 блок. След като влезе в планов годишен ремонт, ще бъде заредено горивото на „Уестингхаус“ и то ще бъде следено от две системи. Едната е „Бийкън“ (Beacon), която е предоставена безвъзмездно от „Уестингхаус“, а другата е „СВРК“ (Система за вътрешнореакторен контрол), която е старият вътрешнореакторен контрол. 

- Решен ли е проблемът с логистиката и откъде ще се докарват касетите с гориво?
- Има два алтернативни маршрута. И двата в момента се обследват. Подготвен е авариен план, утвърден от мен, който трябва да се съгласува с различни министерства, които имат отношение  – МВР и Министерството на околната среда и водите.

- Има ли в Европа заводи, които произвеждат касети с гориво на „Уестингхаус“?
- В Европа има, да. Ние ще вземем гориво от Швеция.

- А какво ще правим с отработеното американско гориво?
- Отработеното гориво подлежи на коментари. Предстоят преговори с фирма „Урано“, която се занимава с отработено гориво.

- Има ли договореност с Русия да прибира цялото количество отработено гориво?
- Имахме такава договореност за цялото гориво от 1 до 4 блок, а имаше и договореност за горивото от 5 и 6 блок, до влизането ни в ЕС, т.е. до 2007 година. Само че поради логистични проблеми и отнемане на лиценза на компанията, която го утилизира, в момента не се извозва.

- А какво го правим? Събираме го?
- Да.

- А тази компания, която сега ще дойде, тя би ли се ангажирала и с отработеното руско гориво?
- Това ще бъде част от преговорите, които ще водим.

- Имам и още един въпрос. В договора ни с Русия беше записано, че след  години, тя ще ни връща остъклено отпадъчно гориво, което е плутоний. Къде ще бъде съхранявано то и кога ще се върне първото остъклено отпадъчно гориво?
- Това ще бъде записано в стратегията за отработено ядрено гориво, която предстои всеки момент да бъде предложена на Министерски съвет за одобрение, тъй като по нея в момента работят наши специалисти. Така че чакам тази стратегия.

- Докога ще вземаме гориво от Русия? Т.е. кога ще преминем изцяло на гориво „Уестингхаус“?
- Това е лесен въпрос, защото след първата презарядка, предстоят още три презарядки, т.е. ние зареждаме по ¼ от зоната с гориво на „Уестингхаус“. Т.е. три години след първата презарядка ще работим изцяло с гориво на „Уестингхаус“. А докога ще вземаме гориво от Русия. В момента имаме гориво до 2029 година. Имаме подписан договор. Предстои евентуално политическо решение дали да изпълним договора до край или не.

- Завърши ли лицензирането на площадката за 7 блок на АЕЦ Козлодуй? И има ли място до нея за 8 блок?
- Завършена е площадката за лицензиране на АЕЦ "Козлодуй" за 7 блок. Има място за 8 блок, но предстои лицензиране за 8 блок, защото трябва да се осъществят няколко мероприятия преди това – геоложко проучване, ОВОС (Оценка за въздействието върху околната среда) и т.н., за да се лицензира и 8 блок.

- Изплатихте ли „царевичака“ на частните собственици, върху който ще се изгражда площадката за 8 блок?
- Не, не сме го изплатили, защото те обжалват решението на МС и в момента чакаме становище дали да има предварително изпълнение или трябва да чакаме решение на съда.

- Т.е. има пречка пред площадката за 8 блок, заради собствениците на терени на мястото?
- Точно така.

- А какво е очакването Ви за развитието на пазара за електроенергия?
- Предвид многото инвестиции, които направиха и в Гърция, защото тя беше основен ползвател на нашата електрическа енергия, в България, очаквам да се измести ценовият график, така че в пиковите часове, които преди бяха най-скъпи (обедно време и светлата част на деня), цената да падне драстично, а в офф-пиковите часове (сутрешните и вечерните часове) да нарасне значително, защото тогава не работят фотоволтаиците. Тогава най-много ще бъде необходима базова енергия и балансираща енергия. От друга страна очаквам в пролетните и есенни дни цената да стига отрицателни стойности.

- Какво означава да стига отрицателни стойности?
- Това означава, че ще плащаме за това, че произвеждаме електрическа енергия, защото няма да има кой да я потребява. Първо – потреблението пада драстично, а ще има свръхпроизводство, поради факта, че никой не си грее домовете, защото времето е сравнително топло, но не се пускат и климатици. В същото време производството от фотоволтаици ще бъде огромно и тъй като няма да бъдат включвани помпите на ПАВЕЦ-а, очаквам отрицателни цени на електрическата енергия.

- От 1 юли се либерализира пазарът на ток на едро за населението. Какъв ще е ефектът от това?
- Надявам се, че законът е добре написан и ще върви компенсаторен механизъм за крайните снабдители. Крайните снабдители трябва да имат този компенсаторен механизъм, така че домакинствата да не усетят поскъпване. Цената на електрическата енергия падна спрямо предходните години, така че мисля, че няма да има проблем.

Нашият гост

Валентин Николов е завършил Техническия университет  в София, магистър е в областта на машиностроенето и двигателите с вътрешно горене. Има магистратура по финансов мениджмънт в СА „Димитър Ценов“ – гр. Свищов. Специализирал е „Политически мениджмънт“ в Страсбург и в Нов български университет.
Бил е народен представител от ГЕРБ в три парламента. През 2012 г. е избран за заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма. 
Директор е на АЕЦ „Козлодуй“ в периода май 2012- 2013 година. През 2021 г. става изпълнителен директор на Български енергиен холдинг.
От август 2023 г. отново е директор на АЕЦ „Козлодуй“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта