Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

Елитът уважи изложба на Вежди Рашидов Шефът на парламентарната Комисия по култура представи 41 акварела и 14 скулптури глави, създадени през 2018 г.

Превозвачи се опасяват от фалити Ще бъдат принудени да регистрират бизнеса си в чужбина

Жълт код за силен вятър и снеговалежи в 9 области утре

Ангела Меркел ще получи наградата „Фулбрайт“

Пуснаха Кюфтето срещу 3 бона гаранция

Студентът, ранил трима полицаи, скочи от втория етаж на болницата в Стара Загора

Обиск в джамия в Берлин

Кабинетът в Лондон се готви за Брекзит без сделка Пращат предупреждения на 140 000 фирми

Премиера на „Опърничавите“ събра актьори и писатели

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 19 декември 2018

25 000 лв. гаранция за подсъдим за хашиш

Борисов договаря с ЕС още 80 млн. евро за границата (обзор) Страната ни била изправена пред дилема - приватизация на газопреносната система или глоба

Валентин Радев – Еволюционерът

Военен оглави вътрешното министерство. Това е една от изненадите в състава на третото правителство на Бойко Борисов. Очаква се тя да е оздравителна от гледна точка на разбирането, че човекът отвън има по-голяма свобода на действие. От друга страна, той е доказан в последното десетилетие политик от ГЕРБ, което показва, че за премиера общественият ред и охраната на границата са от първите приоритети. В противен случай МВР щеше да бъде оглавено от коалиционен партньор.

Валентин Радев е поредният български министър, завършил Висшето военно артилерийско училище в Шумен. Това учебно заведение, което в годините на реформи бе свито до факултет на НВУ „Васил Левски”, се оказва добра школа за политици. Там получиха своето образование военните министри на прехода Николай Цонев, Аню Ангелов и Стефан Янев. Полковник от запаса Валентин Радев е четвъртият. Роден е на 6 февруари 1958 г. в гр. Елин Пелин. Притежава образователно-квалификационна степен магистър, офицер от артилерийско въоръжение – инженер по боеприпаси и химия на взривните вещества. Има аспирантура по аеродинамика и балистика във Военния научно-технически институт в София. Магистър е по икономика – стопанско управление и управление на персонала от Университета за национално и световно стопанство. Доктор е от 1991 г. и старши научен сътрудник II степен от 1996 г. Преминал е курсове и специализации в Русия, Канада, Чехия и Германия, както и обучение на ръководни кадри в Европейския център за изследване на сигурността “Джордж Маршал”.

Звездата на Валентин Радев изгря след взривяването на военните складове в Челопечене, край София, през лятото на 2008 г. Като експерт и председател на Сдружението на специалистите по боеприпаси той се превърна в точката за контакт между институциите, медиите и обществото, когато трябваше на точен и в същото време на разбираем и достатъчно умерен език да се обяснява какво е станало и какво трябва да се направи, за да не се допускат подобни инциденти. Четири години по-късно, вече като заместник-министър на отбраната, той обяви успешния край на операция „Горещо лято“ за прочистване от боеприпаси на района на поделението в Челопечене.

В изпълнителната и в законодателната власт Валентин Радев не забрави професията си, която му даде военното училище. Той продължи да реагира първи на големи взривове в държавни и частни заводи и складове, които в един период ставаха доста често. Вече не само като експерт, но и като ръководител и политик, който от тези позиции е длъжен да формулира най-ефективните мерки, акцентираше най-вече на необходимостта от недопускането на некомпетентност и подценяване на разписаните правила за съхранение и работа с боеприпасите и другите взривни вещества.

Като управленец Валентин Радев не е склонен към резки движения. Известна е неговата фраза от времето му на заместник-министър на отбраната, че трябва да се пипа с кадифени ръкавици. В същото време не е чужд на промените. Това става ясно още от професионалната му биография на военен. Носител е на званията „млад изобретател” и „почетен изобретател”. Автор е на 17 изделия с военно предназначение, всичките внедрени в редовно производство и приети на въоръжение в нашата и други армии. Има 9 патента, 3 промишлени дизайна, 2 марки и 17 предложения с полезен ефект. Тоест не е броил годините в армията до придобиване на право на пенсия.

Ако се съди по първите му думи като министър, приказката за кадифените ръкавици не е забравена. Не съм революционер, обратното – занимавам се с еволюции, заяви той при приемането на поста. Наясно е също, че във вътрешното министерство е необходима много повече дипломация, отколкото във военното. Най-малкото защото трябва да се комуникира с няколко синдикални организации, които в годините показаха, че не се колебаят, когато се наложи да призоват служителите да излязат на улицата. Тук трябва да му помогне и опитът като заместник-председател на комисията по отбрана и член на комисията по вътрешен ред и сигурност от предишните състави на парламента.

Прави са тези, които очакваха Валентин Радев да поеме Министерството на отбраната. Поне това сочат професионалният и политическият му път. Решението, обаче, е друго. Може да е за добро, що се отнася до все по-нарастващата необходимост от координирани действия между военното и вътрешното министерство.

 

Армията трябва да помага на границата

Валентин Радев е един от вносителите на промените на Закона за отбраната и въоръжените сили в началото на 2016 г., когато бе разрешено армията да помага за охраната на границата.
Страната ни е подложена, каза той тогава, на засилен миграционен натиск, породен от външнополитически обстоятелства. И продължи: „МВР полага всякакви усилия за овладяване на този натиск, но трябва да му бъде оказано съдействие и от други държавни органи. Такъв орган е Министерството на отбраната с неговите въоръжени сили. Те разполагат със съответните сили и средства, които биха могли да бъдат използвани за съвместно участие при изпълнение на подобни задачи.”

 

За него

Интелигентен и мотивиран

Той е изключително добре подготвен в областта на националната сигурност. Неговият живот е преминал в тази сфера, включително и политическата му кариера през последните няколко години. Интелигентен е, подготвен, дисциплиниран, мотивиран. Мисля, че ще се справи, но ще му бъде много трудно. Това, че е подготвен за системата, но външен за МВР, прави изборът му удачен, но рисков. Има нашата подкрепа, надявам се да спечели доверието на професионалистите в МВР, защото без тях няма да се справи.

Полковник от запаса Владимир Тошев, депутат от ГЕРБ

 

Добър експерт в сферата на сигурността

Като заместник-министър на отбраната и по-късно народен представител се справяше добре със задачите си. Очаквам и във вътрешното министерство да продължи с този професионализъм. Важно е да подбере можещ и знаещ екип. Хората се нуждаят от спокойствие, което трябва да бъде основната му грижа. Нека да не забравя бившите служители на МВР. Винаги сме готови да помагаме.

Полковник от запаса Чавдар Петров, председател на Националната асоциация “Сигурност”

 

Очакваме нов Закон за МВР

Кабинетът и вътрешният министър би трябвало да знаят още отсега, че диалогът със синдикатите ще започне и ще преминава най-вече по темата увеличаване на доходите, т.е. на основната заплата на служителите в МВР. Не само на тези, които изпълняват полицейски функции. Главното, което ще стои пред министър Радев, е подготовката на изцяло нов Закон за МВР.

Валентин Попов, председател на Синдикалната организация на служителите от МВР

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Syaka6 nyama podgotveni mladi hora da zaemat tozi post ta postoyanno tryabva da gi gledame tiya fizionomii ot 19-ya vek! Bil e ,,evolyucioner“, 6tyal da pipa s ,,kadifeni rukavici“…Demek ,,ot mene neshto novo ne o4akvayt,az sum si komunisti4eski vuzpitanik i shte si karam po staromu…“İ za kamuflaj avtorite na statiyata mu izrezdat velikite dostoynstva i darovaniya!Mladi i ambiciozni revolyucioneri tryabvat na taya strana ,za da se otursi ot takiva kato toya miri6e6ti na naftalin paraziti!!!

  2. Идеалният закон е лош когато не се прилага правомерно .В МВР трябва да се приложи опита на Грузия ВМЕСТО ДА СЕ НАЗНАЧАВАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО ПЕНСИОНЕ РИ ПРИ условие
    че голяма част от придобилите право по чл.69 ОТ ксо ПОЛУЧАВАТ ПЕНСИЯ И ЗАПЛАТА .

  3. Сгрешената административна реформа и преобразуване статута на служителите води до стрес който завършва с печален край ..

  4. На синдикатите не може да се вярва .Твърдо се се противопоставяха на това че няма да допуснат за Министър човек свързан с реформата Кво се оказа че за зам.МВР за втори път ще бъде Ципов който лично участва в подготовка на ЗИДЗМВРдействащ в сила от 01.02.2017г.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.