Валентин Радев: Поискахме над 400 млн. евро от ЕС за охрана на външната граница за следващите 10 години

България е поискала над 400 милиона евро от бюджета на ЕС за охрана на външната граница и мерки по миграцията в следващите 10 години, съобщи пред журналисти в Брюксел министърът на вътрешните работи Валентин Радев, цитиран от БНР.

На двустранна среща с комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос Радев е поискал отсрочка за усвояването на вече отпуснатите за границата 160 милиона евро.

„Има писмо. Президентът лично го е пуснал. След това на Туск, доколкото знам. Презентация му е направил, когато беше на гости у нас. Ние искаме за 10-годишен период над 400 милиона евро още, но въпросът, който ми зададе тука и Аврамопулос, е: "Ама какво правите с първите 160?" Ние говорихме и върху това. Даже го помолих, ако може да ни съдейства. Той обеща. Има там процедури и ако може да съдействат за удължаване на срока за застрояването. Знаете, че той е до 01.01 – 101, и до Нова година – останалите 59 милиона евро. Има добронамереност, но те очакват съответните стъпки и отсреща да виждат разбиране.“, обясни министър Радев, който е на работно посещение в Брюксел.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България