Валентин Радев: Увеличение на заплатите на полицаите ще има

Увеличение на заплатите на полицаите ще има, въпросът е кога, с колко и как. Това каза пред журналисти вътрешният министър Валентин Радев.

„Големи са надеждите за увеличение на заплатите на полицаите. Не мога да кажа с какъв процент“, коментира той. „Не мога да кажа с колко, говорим с вицепремиера Каракачанов, който отговаря за сектора. Най-накрая ще говорим и с г-н Горанов, преди да внесем увеличението в Министерски съвет при премиера“, обясни Валентин Радев.

„Секторът има нужда от повече средства, пазарът на труда го показва. Заплатите в частните фирми са по-високи“, заяви министърът. „Увеличението ще бъде в новата бюджетна година, няма как да бъде предварително“, коментира той.

„В разчетите се работи да не бъдат раздадени увеличенията „на калпак“, увеличенията да бъдат дадени на хората, които най-много заслужават. Със синдикатите сме още в „опипваща“ обстановка, за да ги чуем и тях“, посочи Валентин Радев. „Много е важно да разпределим добре парите на тези, които за заслужили, това правим в момента“, каза още той.

Вътрешният министър коментира и темата за сигурността по границата с Турция.

В граничната зона са задържани 410 лица за 2017 година, а за 2016 година са 7 пъти повече - 3049, посочи Радев.

„Изграденото оградно съоръжение оказва силно изразен възпиращ ефект от началото на годината до момента. Турските гранични власти са задържали 381 лица за 2017 година, опитващи се незаконно да преминат държавната граница. За сравнение за 2016 година лицата са 2194, те са близо 5 пъти по-малко“, обясни той.

„Миграционният натиск продължава да бъде най-голям на българо-турската граница. Зоните на отговорност на граничните полицейски управления в Свиленград и Малко Търново“, посочи Валентин Радев.

„Има и единични случаи, опити за преминаване на плавателни съдове с мигранти от Турция през Черно море. Крайната им цел не е България, реагирали сме“, коментира министърът. „След изграждането на оградното съоръжение се наблюдава пренасочване на основния миграционен поток по море от Турция към гръцките острови в Егейско море“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България