Валери Жаблянов: Сделката за ЧЕЗ е неприемлива

В Кюстендил също стартира подписка срещу сделката с ЧЕЗ

„КЕВР има всички законови възможности да изисква стратегия за развитие и доказателства от кандидат-купувача дали отговаря и има възможностите да управлява ЧЕЗ. Всичко това в момента е пълна тайна, ако въобще купувачът има нещо подобно”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Валери Жаблянов в Кюстендил при старта на подписката срещу сделката с ЧЕЗ, съобщиха от партията.

Той припомни, че позицията на БСП е изказана още, когато е станало ясно, че предстои тази сделка. „Тя е последователна и ние никога не сме разглеждали електроразпределението в България като място, където се реализират само частни интереси, без оглед на интересите на гражданите и държавата. За нас продажбата на едно ЕРП, което предлага услуги и в столицата на България, не може да бъде разглеждано като търговски взаимоотношения между два частни субекта”, категоричен бе Жаблянов. Той заяви, че според БСП подобна сделка е неприемлива.

„Има политическо решение на ръководството на партията за тази инициатива, която стартираме днес за спирането на сделката с ЧЕЗ. Убеден съм, че въпросът засегна много голяма част от обществото”, каза още той.

Народният представител припомни, че срещу ЧЕЗ имаше много забележки от българските граждани и институциите относно възползване с монополно положение, качеството на предлаганите услуги, цените на електроенергията и др. „Всичко това бяха въпроси, свързани с дейността на ЧЕЗ в България и изведнъж, всичко това като че ли изчезна”, добави той.

Жаблянов бе категоричен, че държавата е трябвало да даде информация за характера на сделката, кой участва в нея, какви са средствата, с които се участва и най-важното - какъв е капацитетът на „Инерком” да управлява такава сложна система. „От известното досега е ясно, че „Инерком” няма опит. Фирма, която е създадена преди няколко месеца - да се заеме с електроразпределението на цяла Западна България. Ситуацията е абсурдна”, категоричен бе Валери Жаблянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България