Кметът на Благоевград направи първа копка на модерна спортна площадка в СУ „Арсени Костенцев“

Фандъкова: Създаваме четири индустриални зони в София

Правителството закрива почетното консулство в Монако

Самолет на испанските военновъздушни сили се разби в морето край Мурсия, двама са загинали

Община Търговище с нов главен архитект

Завърши ремонтът на виадукта при 37-и километър на магистрала „Хемус“ към София

С камбанен звън Враца посрещна Българския патриарх Неофит (СНИМКИ)

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 18 септември 2019 г.

Мишел Темер заяви, че свалянето на Дилма Русев е било преврат

В село с 8 души възродиха 4 паметника

Община Свищов и УНИЦЕФ ще си сътрудничат по Програмата „Работилница за родители – Да пораснем заедно“ Програмата е универсална и е насочена към родителите на деца до 4 години

България в топ пет с инвестиции по Плана „Юнкер“

Тренировката на Славена Вътова за супер тяло (ВИДЕО)

„Алфа Рисърч“ измери слаба подкрепа за обединение срещу действащи кметове на балотаж

Река Марица тече и по пл. „Централен“ в Пловдив, макар и като фонтан

Валери Йорданов: „Воевода“ ще бъде гледан много

Във „Воевода“.

Да играя Стоян ковача бе голямо изживяване, връщане към корените

– Валери, тази седмица бе премиерата на новия игрален филм с твое участие “Воевода”. Смяташ ли, че хората днес имат нужда от такива филми?

– Българите имат нужда. И историческите филми трябва да са верни и добре направени. През последните 20 години не се правеха смислени такива. Имам нужда да видя нещо, което ме касае, нещо свое, което го е имало в историята ни. Убеден съм, че “Воевода” ще бъде гледан много. Като бях дете, вечер улицата в квартала се опразваше, защото всички се прибираха да гледат “Капитан Петко войвода”, “Хан Аспарух” или “Краят на песента”.

– Във филма ти си в ролята на байрактаря на Румена – Стоян. Има ли нещо хайдушко в корените ти?

– Имам прадядо казак, който е бил много добър ездач и е въртял много добре сабята. Загинал е край Плевен. Имам и прадядо ковач, който пък е бил на две войни е и въртял отлично чука. Умеел е да прави качествени оръжия. За мен да играя Стоян ковача бе голямо изживяване, връщане към корените. Един ковач, освен да изкове подковите, трябва да умее и да прави различни видове оръжия, да познава баланса и начинът им на употреба. Това го праща в графата на “Майстор на бойните изкуства”. А мен ме вкара в графата “Овладей добре всички оръжия, дори и да не се налага да не ги използваш в кадър”.

– Кое от солидната подготовка за филма ти бе най-трудно?

– Всичко беше трудно, но приятно и интересно. Тренирах с две брадви, ятаган, кама, бич, лък, както и каракулак и предно пълнещи се огнестрелни оръжия. Не ми се налагаше да правя сложна езда, но Димитър Труканов, който играе бащата на Румена войвода, ни учеше да яздим без седла и юзди, да водим битка от кон и да пазим първо животното под себе си, защото ние го яздим, но зависим от него. Горан Гънчев, който играе Амит Ага, пък ме учеше на лека джигитовка – да настигна коня със спринт, да се кача, тичайки върху него, да разсичам отгоре и да скоча в галоп, за да продължа битката на земя.

– Каква е провокацията или посланието към зрителите, което този филм отправя?

– Всеки ще си намери своята. За мен най-важно е след време децата ни, като го гледат, да им стане любопитно, да ги провокира и да прочетат и потърсят реалната ни история. Не това, което се представя за истина от някои учебници, които за мен са срамни. Децата да се заинтересуват, да поискат да знаят какво реално се е случило по нашите земи и с тоя народ. Това е начинът да запазим “българското” и това наше поколение да не измерва всичко в тежест, а да имат представа… как мирише земята. Да знаят, че в нея са погребани много хора, които заслужават да им се издигне паметник и че не бива да бъдат забравяни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.