Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Валери Симеонов: Демографската криза ще се реши с тридетния модел Всяко трето дете ще бъде поето изцяло от държавата

Снимка: Архив

Напрежението в Асеновград е проблем, който тлее отдавна в България, но е напълно разрешим с механизмите, които държавата има – това каза пред БНТ вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Според него, решението е хората от гетата да бъдат изведени от там. Освен това, трябва да се разреши икономическия проблем в гетата, който обаче не трябва да бъде на база безвъзмездни помощи, а помощи срещу труд. Решаването на демографската криза у нас ще бъде преодоляна с т. нар. тридетен модел, при който всяко трето дете ще бъде поето изцяло от държавата.

Валери Симеонов определи етническото напрежение, на което станахме свидетели през последната седмица, като “моментна снимка на ситуацията в цялата страна”. Според него, изолацията на циганския етнос в гета е изцяло подвластно на възможностите и на действията на държавата. Затова “ние сами трябва да вземем решение”, а реши ли нещо държавата, тя няма как да не го постигне, убеден е вицепремиерът.

На въпрос какви мерки да се вземат в етнически кризисните райони, за да има по-голям контрол и да се принудят циганите да ходят на училище Симеонов изтъкна, че такива мерки са залегнали в програмата на патриотите. Една от тях, е да се създадат полицейски управления в тези квартали, както е на много места по света. Полицейското присъствие респектира и подпомага поддържането на реда в такива квартали.

Симеонов смята, че държавата трябва да се възползва от обстоятелствата, че става дума за хора, живели по българските земи с векове и че като цяло има отдавна създадени взаимоотношения на търпимост между тях и българското население.

“Естествено трябва да се добавят и някои по-категорични и твърди мерки, с които да се премахне вредното въздействие на внушенията на т. нар. “правозащитни, ромски, цигански” и всякакви организации, които внушават на циганския етнос, че има само права, а няма задължени. Но това също е в правомощията на държавата. И аз мисля, че решаването на въпроса е възможно.”, обясни вицепремиер по икономическата и демографската политика.

Валери Симеонов припомни, че до края на 1989 г. не е имало проблем с циганския етнос. Той подчерта, че депутатите, включително опозицията, са били прави като са посочили за основна причина за проблема при циганите е трудовата им незаетост. В този смисъл, по думите на Симеонов, има много работа за “етносите” в сектора на “ръчния труд, общите дейности”.

Навсякъде има пространства за почистване, нужда от поправки на улици, тротоари, други по-малки обекти, които се финансират от общините. Освен това циганите могат да бъдат заангажирани и в големите обекти по европейски програми, смята вицепремиерът.

Фронт за работа има и държавата трябва да се ръководи от принципа “социални помощи срещу заетост”, както е записано в програмата на коалицията Обединени патриоти – ГЕРБ 2017-2021 г., изтъкна Валери Симеонов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете