Валери Симеонов за оградата по границата: До настоящия момент няма корупция

Парламентът прие промените в Закона за обществените поръчки

Мога да кажа, че до настоящия момент няма корупция и мога да ви уверя в това като човек, който е бил плътно до оградата от самото ѝ започване до момента. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в дебатите по промените в Закона за обществените поръчки.

„Зная, че ще има упреци по отношение за бъдеща корупция. Неуместно е да се отправят такива намеци или твърдения, че в бъдеще време ще има корупция“, заяви той.

„В докладите на АДФИ има само 5 констатирани нарушения, които са свързани със забавяне на срока за изпълнение. Даже на места са констатирани повече вложени материали, отколкото е трябвало да има по проект“, коментира вицепремиерът.

„Зная, че темата ще бъде използвана за политически атаки. Призовавам на първо място да помислите за това, че съоръжението чака и има нужда от поддръжка“, посочи Валери Симеонов. „Вече са минали 10 месеца, откакто оградата е изградена изцяло, имало е бедствия и повреждания. Имало е снимков материал. Всички повреди до момента са отстранявани от фирмите, които са я изградили, без да им бъде заплащано, на добра воля. Това не може да продължава“, изтъкна той.

„Зная, че ще се позовете на доклада на ДАНС, мога да информирам, че АДФИ проверяваха 3 месеца и обиколиха цялата ограда, то ДАНС не си направиха труда даже да отидат да видят къде се намира оградата. Констатациите са направени от кабинет“, каза още вицепремиерът.

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за обществените поръчки, изключващи договорите за поддържане на оградата по границата от обхвата на закона. „За“ промените гласуваха 103-ма народни представители, „против“ – 65 и „въздържали се“ – 4-ма, с което те бяха приети. Законопроектът бе внесен от парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Според вносителите промените ще спомогнат за облекчаване на процеса за поддържане на възпрепятстващата способност на съоръжението и своевременно възстановяване на нарушения, причинени от различни природни стихии.

В рамките на дебата вицепремиерът Валери Симеонов коментира още, че промяната в Закона за обществените поръчки е необходима. По думите му с нея ще се поправи една грешка. Той обърна внимание, че ако не се поправи, се губи много време за обжалване на обществените поръчки за защитното съоръжение.

Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков заяви, че Законът за обществените поръчки цели да освободи Министерски съвет от отговорност за оградата по границата, а при проблем областните управители да изгорят като бушони.

Коментари

Задължително поле