Валери Симеонов към ВМРО: Преосмислете решението си за самостоятелно явяване на евроизборите

Снимка: Архив

"Това, което става в момента е доста деструктивно и безперспективно. Изключително съм изненадан от решението на ВМРО. Това е сериозен удар върху коалицията", заяви лидерът на НФСБ и съпредседател на "Обединени патриоти" Валери Симеонов в интервю за Канал 3 по повод решението на ВМРО да се явят самостоятелно на европейските избори.

"Не казвам, че коалицията ще се разпадне, защото това е коалиция за участие на парламентарни избори и за евентуално участие изпълнителна власт. Но моята лична оценка е, че това е голяма грешка. Бях изненадан, защото всякакви проучвания и мои наблюдения показват, че трябва да се явим заедно", добави Симеонов.

Той обясни, че по този начин може да се стигне до резултат, при който и кандидатът на ВМРО Ангел Джамбазки да не влезе в Европарламента. По думите му сред електората на НФСБ е имало нагласа за участие на евровота заедно ВМРО. По друг начин е стоял въпроса за "Атака", конкретно за еврозборите, защото Волен Сидеров и съпартийците му имали различни виждания по външнополитическите въпроси.

Симеонов заяви, че единственото му условие към ВМРО и Красимир Каракачанов е той да не се поддава на емоциите и на вълната, тъй като политиката "не е скок на височина, а маратон". Той бе категоричен, че няма условие, свързано с евровота, Волен Сидеров да не е лидер на парламентарната група на Патриотите.

Според Симеонов идеята на Каракачанов за вътрешни избори относно кой да води общата листа е била некоректно представена през медиите, а това е трябвало да стане на коалиционен съвет.

Той говори и за горещата тема с промените в Изборния кодекс. Първоначално от ВМРО и "Атака" се бяха заканили да подкрепят президентското вето, но вчера лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че те са променили мнението си.

"Не беше много трудно да ги убедим. Не мога да не подчертая приноса на г-н Цветанов, който става все по-завършен дипломат. Радвам се, че моите партньори промениха позицията си и решиха да се държат като коалиционни партньори, а не като опозиция. Ние продължаваме да твърдим, че преференциите трябва да бъдат завишени. Защото особено за местните избори даваме възможност на хора с доста нечистоплътни намерения да се докопат до последните места в листата и след това да изместят някой кандидат с качества. Този праг от 7 процента, особено за местните избори е доста нисък", каза Симеонов и обясни, че прагът би трябвало да бъде 15-20 процента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика