На 18 февруари 2019 да почерпят

Серпентинит: говорите ли змийски? Прилича на кожата на змия

„Калашников“ готов с дрон-камикадзе

И Израел се включва в похода към Луната Изпраща първия частен апарат - “Генезис”

Мей на щурм с последни сили

13,36 млрд. лв. натрупани активи

Гольовците заклали Вальо насред Кюстендил (обзор) Полицията издирва 19-годишния циганин Гучи от квартал “Изток”

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 18 януари 2019

Рияд търси нови съюзници в Азия

Министър-председателят Борисов проведе телефонен разговор с британския премиер Тереза Мей

Жена е загинала при катастрофа край Луковит

„Зелените“ изтърваха червеногушата гъска БДЗП получила 2,6 милиона евро от Брюксел, за да пази застрашения вид

„Левски“ продължава без победа през 2019 година (СНИМКИ)

Французите вече се обръщат против „жилетките“ Силите на реда все по-често прибягват до груба сила

ЕС ще наложи санкции на 8 руснаци заради инцидентите в Азовско море

Валери Симеонов на среща с ЮНЕСКО в Бахрейн Световната организация определила 1078 хектара за ски в Пирин

Българска делегация начело с вицепремиера Валери Симеонов представлява България на 42-та годишна сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, която започна в Бахрейн.

В делегацията са още Атанас Младенов, заместник-постоянен представител на страната ни в ЮНЕСКО в Париж, експерти от Министерството на околната среда и водите и Министерството на културата.

В Бахрейн Симеонов и екипът от специалисти ще разговарят и за казуса „Пирин“.

Още през 2009 година ЮНЕСКО определя 1078 хектара от територията на Национален парк „Пирин“ като зона за развитие на зимен туризъм. Това се различава драстично с твърденията на „зелените, че в планината за ски за определени 99.5 хектара.

В мониторинговите мисии на експертите от световната организация в България е истината за споровете дали концесионерът на ски зона „Банско“ Юлен АД, е надвишил площта за ползване, разписана в договора с държавата. Манипулацията, че има нарушения, се разпространява от „зелените“ вече 17 години. Самият факт, че ЮНЕСКО още през 2009-а приема и одобрява 1078 хектара от обекта за ски и зимен туризъм, показва, че става въпрос за поредната „зелена“ измама.

Действащият План за управление, приет през 2004 година, е изготвен от Българска фондация „Биоразнообразие“ с участието на Тома Белев. Още тогава самите „зелени“ са определили ски зона от 1114 хектара. От факсимилето на Плана е видно е, че не става въпрос за 99.5 хка, както твърдят вече 17 години „еколозите“.
Действащият План за управление, приет през 2004 година, е изготвен от Българска фондация „Биоразнообразие“ с участието на Тома Белев. Още тогава самите „зелени“ са определили ски зона от 1114 хектара. От факсимилето на Плана е видно е, че не става въпрос за 99.5 хка, както твърдят вече 17 години „еколозите“.

Всъщност всичко е записано в Действащия план за управление на НП „Пирин“ (виж факсимилето). В него, в глава „Зониране“, за „Зона за туризъм“ са определени 895.1 хектара, което представлява около 2 процента от територията на парка. Отделно има предвидена зона за сгради и съоръжения от 218.8 хектара. Това прави общо 1114 хектара. Те съвпадат с концесията, като и двете зони са определени на базата на Териториалния устройствен план на община Банско от 2001 година. Именно част от тази площ, в размер на 1078 хектара, е определена от ЮНЕСКО за развитие на зимен туризъм и ски спорт. Съгласно плана за управление на НП „Пирин“ в „Зона за туризъм“ са позволени пешеходен туризъм, отдих, езда, колоездене и ски. Тоест няма никакво разминаване в площите, както твърдят „зелените“.

Това бе категорично заявено и от мисията на ЮНЕСКО у нас през 2011 година, предвождана от тогавашния директор на Центъра за световно наследство към организацията – Кишоре Рао.

По време на посещението си преди 7 години Рао се срещна с кметовете на Банско и Разлог, както и с депутати.

Той се запозна на място с устройствените планове и бе категоричен, че модернизацията на съоръженията за зимен спорт в Пирин няма да застрашат по никакъв начин Националния парк.

Кишоре Рао обясни, че въпросните 1078 хектара са изключени от зоните със строгите рестрикции, действащи на територията на НП „Пирин“, именно за да може да се развива туризма.

Кметовете и депутатите подчертаха, че само така може да напредне туризмът в планината и регионът да се развие икономически, което ще гарантира по-добър живот на местните хора.

Въпреки тези факти „зелените“ продължават да манипулират обществото, че Пирин е застрашен от застрояване. Истината е, че става въпрос за модернизация на ски зоната, която заема около 2% от територията на Националния парк. А площта е извадена с решение на ЮНЕСКО преди 9 години, за да има там зимен туризъм. Това сигурно ще бъде припомнено от българската делегацията по време на сесията на световната организация.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. КАКВО СЛЕДВА СЕГА ?
  КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТЪПИ СЪС ЗЕЛЕНИТЕ ТЕРОРИСТИ И МАНИПУЛРАТОРИ ?
  СЕГА ПРОКУРАТУРАТА ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ САМОСЕЗИРА И ОБРАЗУВА НАКАЗАТЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО СЪГРАСНО ЗАКОНИТЕ !!!!! НА ВИНОВНИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОИСКА ОТГОВОРНОСТ И ВЪЭДАДЕ СЪОТВЕТНОТО НАКАЗАНИЕ ..
  КОЙ ЩЕ ИЗЧИСЛИ СУМАТА ОТ ПРОПУСНАТИТЕ ПОЛЗИ И НАНЕСЕНИТЕ ВРЕДИ И ЩЕТИ НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА ????

 2. Като в България така и не се случва нищо съществено по казуса Пирин, освен празно говорене, дано поне в Бахрейн има някакъв по-положителен резултат и най-накрая да има развитие на туризма в тази прекрасна планина, която заслужава да има повече туристи! Щото не върви да сме 2018 г., а да живеем в 1990

 3. Къде е 1078, къде 99.5? Тия зелените май не умеят да боравят с цифри или така им отърва

 4. Който каквото иска да говори за Валери, но не може да му се отрече, че е човек, който преследва и се бори за целите си до край. Ето зае се с проблема с еколозите, които постоянно се крият зад измислени закони и лъжат и дори на среща на ЮНЕСКО отиде, за да заяви позицията си, че България трябва да има възможност да се развива и много от териториите включени в договорите реално са подадени от зелените, за да могат след това да усвояват пари от тях.

 5. Зелените измамници отново са хваната в крачка, че лъжат. Редно и зад граница да научат какви ги вършат родните еколози, който само се правят на защитници на природата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.