Валери Симеонов на среща с ЮНЕСКО в Бахрейн

Световната организация определила 1078 хектара за ски в Пирин

Българска делегация начело с вицепремиера Валери Симеонов представлява България на 42-та годишна сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, която започна в Бахрейн.

В делегацията са още Атанас Младенов, заместник-постоянен представител на страната ни в ЮНЕСКО в Париж, експерти от Министерството на околната среда и водите и Министерството на културата.

В Бахрейн Симеонов и екипът от специалисти ще разговарят и за казуса „Пирин“.

Още през 2009 година ЮНЕСКО определя 1078 хектара от територията на Национален парк „Пирин“ като зона за развитие на зимен туризъм. Това се различава драстично с твърденията на „зелените, че в планината за ски за определени 99.5 хектара.

В мониторинговите мисии на експертите от световната организация в България е истината за споровете дали концесионерът на ски зона „Банско“ Юлен АД, е надвишил площта за ползване, разписана в договора с държавата. Манипулацията, че има нарушения, се разпространява от „зелените“ вече 17 години. Самият факт, че ЮНЕСКО още през 2009-а приема и одобрява 1078 хектара от обекта за ски и зимен туризъм, показва, че става въпрос за поредната „зелена“ измама.

Всъщност всичко е записано в Действащия план за управление на НП „Пирин“ (виж факсимилето). В него, в глава „Зониране“, за „Зона за туризъм“ са определени 895.1 хектара, което представлява около 2 процента от територията на парка. Отделно има предвидена зона за сгради и съоръжения от 218.8 хектара. Това прави общо 1114 хектара. Те съвпадат с концесията, като и двете зони са определени на базата на Териториалния устройствен план на община Банско от 2001 година. Именно част от тази площ, в размер на 1078 хектара, е определена от ЮНЕСКО за развитие на зимен туризъм и ски спорт. Съгласно плана за управление на НП „Пирин“ в „Зона за туризъм“ са позволени пешеходен туризъм, отдих, езда, колоездене и ски. Тоест няма никакво разминаване в площите, както твърдят „зелените“.

Това бе категорично заявено и от мисията на ЮНЕСКО у нас през 2011 година, предвождана от тогавашния директор на Центъра за световно наследство към организацията – Кишоре Рао.

По време на посещението си преди 7 години Рао се срещна с кметовете на Банско и Разлог, както и с депутати.

Той се запозна на място с устройствените планове и бе категоричен, че модернизацията на съоръженията за зимен спорт в Пирин няма да застрашат по никакъв начин Националния парк.

Кишоре Рао обясни, че въпросните 1078 хектара са изключени от зоните със строгите рестрикции, действащи на територията на НП „Пирин“, именно за да може да се развива туризма.

Кметовете и депутатите подчертаха, че само така може да напредне туризмът в планината и регионът да се развие икономически, което ще гарантира по-добър живот на местните хора.

Въпреки тези факти „зелените“ продължават да манипулират обществото, че Пирин е застрашен от застрояване. Истината е, че става въпрос за модернизация на ски зоната, която заема около 2% от територията на Националния парк. А площта е извадена с решение на ЮНЕСКО преди 9 години, за да има там зимен туризъм. Това сигурно ще бъде припомнено от българската делегацията по време на сесията на световната организация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България