Валери Симеонов прогонен от Слънчев бряг с викове „цирк, оставка, селянин“ (обзор)

Бизнесът бесен за среднощните акции в Слънчев бряг

В пика на сезона се стресират гостите

Хотелиери и туристи в Слънчев бряг изригнаха в недоволство срещу вицепремиера Валери Симеонов и среднощните акции за шум в заведенията в комплекса.

Акциите бяха предавани почти на живо в социалните мрежи, тъй като стотици клиенти включиха телефоните си на видео и заснеха случващото се.

Появата на Валери Симеонов и спирането на музиката бе последвано от мощни скандирания “Оставка!”, “Довиждане!”, “В Гърция ли да си харчим парите”, “Върви си, селянин” и тн. В заведението е имало между 2000 и 4000 души, разказаха пред “Труд” присъствали.

“Беше си нормална дискотечна вечер, до момента, в който музиката изведнъж спря и стана ясно, че има проверка начеро с вицепремиера”, разказа вчера Вероника Игнатова. Младата дама била в “Бедрум” с годеника си и техни гости от Словакия. “Конфузно, какво да ви кажа – оставихме питиета, платихме сметка и си тръгнахме”, сподели още тя.

По думите й техните приятели от Братислава помислили, че споменаването на вицепремиер е някаква местна шега.

Фейсбук буквално завря от коментари по повод на зрелищното спиране на музиката в култовата дискотека. “Все едно да клечиш край летището и ако някой самолет превиши допустимите норми, да го свалиш със “Стингър”, ако излита или да разстреляш пилота като кацне... Разбира се, значително по-лесно е да буташ бабички по границата и да градиш огради”, пише Нелко Начев от Варна. “А през зимния сезон в кой курорт ще се вихри вицепремиерът”, пита Елица Иванова. “Утре Щурците свирят на Пристанище Варна по случай 50-годишнината си. Очаква се Валери Симеонов да нахлуе след десетата песен, да арестува Кирил Маричков и да му конфискува баса”, допълва Стефан Николов.

Хотелиери от комплекса изразиха недоволството си от ставащото в две поредни нощи в Слънчев бряг. “Не е нормално в пика на сезона да стресират гостите по този начин. Това е срамно. В пика на лятото в заведенията има по 2 000 човека.

Излагаме се и пред чужденците”, каза пред “Труд” Елена Иванова, шеф на Съюза на собствениците в комплекса. “Тези неща се уточняват преди сезона. Казва се какви са правилата тогава. Нека си прaвят проверки, но не по този начин. Ето например, половин България се е стекла в Какао бийч, хората са си платили за специална програма и танцьорките близо час са танцували без музика. Всяко нещо си има граници”, добави Иванова.

На фона на острата обществена реакция обаче вицепремиерът Валери Симеонов дори втвърди тона към критикуващите го. “Тази нощ държавата влезе в ролята си и в “Бедрум” – открита дискотека, работеща в противоречие с редица разпоредби на закона и тероризираща целия залив от години”, написа той във фейсбук. И допълва: ”Крайно време е туристическите дейности в България да влязат в рамките на закона, а след началото на следващата пленарна сесия на Народното събрание, да прокараме подготвените промени в законодателството, които да спрат терора на тарикатите над нормалните хора”.

 

Хотелиерите

Сава Чоролеев:

Компрометираме се пред чужденците

Според мен е правилно да има проверки. Това, което не е правилно е, че не този е начинът. До момента е имало достатъчно време да се измери нивото на шума, и ако нормите са надвишени- да се даде предписание на съотвения собственик. А не да се прави пред хора, които са отишли да се забавляват, в пика на сезона. Така се компрометираме и пред чужденците.

Да, със сигурност има летовници, на които шумът им пречи, но си има и законови норми и разпоредби.

 

Владимир Кисьов:

Има проблем с институциите

Аз също съм за проверките, но против такъв начин и методи, и как се отразяват по медиите. Това наистина пречи на туризма в България. Още в началото на сезона трябва да се изчистват такъв тип заведения. А не през август да се правят подобни шумни и активни мероприятия.

Но мен ме притеснява нещо друго. Много е тъжно е, че такъв тип операции ги води един от вицепремиерите в държавата, което показва, че наистина има много голям проблем с институциите и с тяхната дейност.

 

Веселин Борисов, управител на нощен бар „Бедрум“:

Спъват ни по най-брутален начин

 

- Господин Борисов, снощи акцията е била във вашето заведение. Как ще я коментирате?

- Акцията е една от поредни-те. Ние сме под постояненмониторинг на всички служби- НАП, Агенция по храните, полицията...Това е ежедневие. Над 100 проверки имаме само за този сезон и сме изрядни. За вчерашната акция мога да кажа, че тя бе показна и най- вероятно тенденциозна. Всички представени от нас документи бяха изрядни, но проверяващите не се съобразиха с тях.

- Измериха ли колко силна е музиката?

- Не. След като имало музика след полунощ, било достатъчно да я спрат. Музиката се възпроизвежда в закрита част, категоризирани сме като нощен бар- нощно заведение. Но я спряха с полицейско нареждане. Имаше доста неплатени сметки. Два световно известни диджея бяхме поканили, но ни взеха техниката. 5 000 евро им е хонорарът... реакцията на дошлите хора бе малко груба, но все пак те са дошли да се забавляват. Смятам, че трябва да се определи какъв тип комплекс е Слънчев бряг. Позволена ли е по- силна музика. Защото всичко рефлектира върху нас.

- От колко време сте на пазара?

- Вече 10 години сме на пазара и в Европа сме едно от най- добрите заведения. Не трябва да бъдем спъвани така - по този брутален начин, с полицейско нареждане. Бяхме ощетени с клиенти, унижихме се ние като собственици и инвеститори.

Коментари

Задължително поле