Валери Симеонов: Ще приемем предложенията за нови министри

Валери Симеонов

Отстраняването на тримата министри ще доведе до забавяне на решението на проблемите в секторите им, което не е в полза на изпълняването на програмата на правителството. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той допълни, че макар партията му да е против оставките на тримата министри Радев, Нанков и Московски, подадени заради тежката автобусна катастрофа край Своге, ще подкрепи предложенията за нови министри на техните постове.

След тридневно заседание НФСБ взе решение депутатите да гласуват против оставката на министрите Радев, Нанков и Московски, които по оценка на партията са добри, заяви вицепремиерът Валери Симеонов. Той допълни, че не бламира премиера Борисов, а НФСБ има различно виждане за кадровата политика.

„Смятаме, че за хора, към които не може да се отправи упрек професионално и морално отношение, не би трябвало да бъдат освобождавани с лека ръка. Тук имаме леко разминаване с министър-председателя, че в такъв случай трябва да се поема политическа отговорност.“, заяви Симеонов.

Отстраняването на тримата министри ще доведе до забавяне на решението на проблемите в секторите им, което не е в полза на изпълняването на програмата на правителството, допълни той и отбеляза, че не възразява на правото на премиера Борисов да взима решения да променя състава на министрите в МС, които са излъчени от квотата на ГЕРБ.

„Към професионализма и морала на тези хора до момента няма никакъв упрек.“, коментира вицепремиерът.

Валери Симеонов изрази съмнението си, че тежката автобусна катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души, се дължи на лошото състояние на пътя, което не означава, че министрите могат да носят вина. Според вицепремиера, вината за катастрофата най-вероятно е на шофьора на автобуса.

„Не смятам, че трябва да се поема политическа отговорност при всеки митинг на 50 човека, събрани на Жълтите павета, или при всяка катастрофа. Не е нормално, не е логично.“, коментира Симеонов.

Винаги ли трябва да се реагира първосигнално и с оставки, запита той. Съпротивата на НФСБ срещу оставките на тримата министри се дължи на желанието на партията за по-добро управление и диалог в коалицията, допълни той. По думите му, в коалицията с ГЕРБ диалог вече съществува, като „проблемите се назовават“.

Валери Симеонов заяви, че ще подкрепи трите нови предложения за министерски места.

Вицепремиерът каза, че НФСБ не е имал предложения за тези постове, защото са от квотата на ГЕРБ. На следващия политически съвет ще се оставят въпросите с евентуални други оставки в кабинета, допълни Симеонов. Той заяви, че постът на министъра на туризма Ангелкова не е бил обсъждан, а самият той няма желание за министерски пост.

Обвиненията на лидера на „Атака“ Волен Сидеров вицепремиерът обяви като „неверни“, но отказа да води диалог с коалиционните си партньори чрез медиите.

„Изопачаването на твърдения и изказвания стана като норма в българската журналистика.“, заяви Валери Симеонов.

Той отбеляза, че репликата му за „еднолично управление“ на премиера Борисов е било само по отношение на кадрите, а не на управлението. Всички оставки от тук нататък ще се обсъждат в коалицията, увери той.

Вицепремиерът изрази увереността си, че проблемите в „малката коалиция“ ще се решат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика