Корнелия Нинова: Промяната в България е наложителна

Етнографи показват изложба посветена на коня и каруцата Експозицията в музей „Етър” пренася във времето, когато каруцата е смятана за трабант, а файтонът за мерцедес

Студ и сняг усложняват обстановката на Балканите

Ирмена Чичикова: „Не ме докосвай” беше пътешествие и приключение

Бойко Борисов: Защо само ЧЕЗ да купим? Защо не купим и „Енерго Про” и ЕВН?

ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Валидираха картичка и плик, посветени на 140-годишнината от Плевенската епопея

Пощенска картичка и пощенски плик, посветени на 140 години от Плевенската епопея и създаването на Военноисторическия музей в Плевен валидирха днес на официална церемония в Регионалния исторически музей – Плевен.

Художник на двата проекта е Ненко Атанасов. Илюстрованата пощенска карта на тема „140 години Плевенска епопея и 40 години от създаването на Плевенската Панорама“ се издава в тираж 10 602 броя. На картичката е изобразен ген. Скобелев в битката за Плевен на фона на картата, където са се водили сраженията. Пощенският плик, посветен на 110 години Военноисторически музей – Плевен се отпечатва в 11 347 броя. На него е един от символите на Плевен – Мавзолея „Св. Георги Победоносец”.

Официални гости на церемонията бяха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски, кметът на Плевен Георг Спартански, Н.В. цар Симеон II, председателят на общинския съвет Мартин Митев, областният управител Мирослав Петров, академик Светлин Русев, членът на организационния комитет за отбелязването на 140 г. от Плевенската епопея Румен Петков, представители на руското посолство.

„За мен е чест да присъствам на тази церемония, изключително се вълнувам, че толкова много мои съграждани – плевналии са тук и че има толкова много деца, защото това, което правим под мотото „Плевен помни” е насочено към младите, към тези, които идват след нас да продължат нашите усилия да развиваме града си и България все по-напред и по-нагоре…” каза в приветствието си кметът Георг Спартански. Той благодари на всички, които са съдействали за поредицата от събития, посветени на юбилейната годишнина от Плевенската епопея и освобождението на Плевен.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски представи официално двете нови филателни издания, свързани с историята на Плевен.

„Тук в продължение на 5 месеца се водят едни от най-мащабните битки на Руско-турската освободителна война. В памет на кръвопролитните сражения през 1977-а година е открита една от най-емблематичните сгради, не само за България но и на Балканите – Панорамата. Тя е част от структурата на Военно-историческия музей – Плевен.” – заяви в словото си зам. министър Геновски.

По време на церемонията Румен Петков изрази специални благодарности за присъствието на Симеон Сакскобурготски.

„Неговия дядо княз Фердинанд е човека, който поставя основите на Военно-музейното дело в нашата страна и е инициатор на изграждането на мавзолей „Свети Георги Победоносец” – плевенския мавзолей”. – заяви Румен Петков.

Кметът Спартански връчи официално на Симеон Сакскобурготски плакета, изработен специално за юбилейната годишнина на който са изобразени двата символа на Плевен – мавзолея и панорамата.
По-късно председателят на журито в конкурса за детска рисунка, есе и авторска песен, посветени на 140 години Плевенска епопея академик Светлин Русев връчи наградите на победителите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.