Валония не отстъпва, продължава да блокира ТПТИ с Канада

СЕТА

Опитите на Европейския съюз да финализира приемането на споразумение за свободна търговия с Канада удариха на камък и в петъчния ден, като белгийската премиера Валония продължава да блокира документа, известен като СЕТА, съобщават световните агенции, цитирани от БТВ.

В следобедните часове канадският министър на външната търговия се опита да убеди валонския премиер да приеме компромисен вариант. Министър-председателят Пол Манет обаче обяви, че въпреки постигнатия напредък, все още не е постигнато взаимно изгодно решение за независимата арбитражна система, която се създава със споразумението. По отношение на нея има притеснения, че може да се използва от големите компании срещу европейските държави.

 

Белгийската конституция изисква всички пет провинции да ратифицират споразумението преди страната официално да декларира подкрепата си. „Всички страни членки, освен Белгия, са готови да подпишат търговското споразумение с Канада”, подчерта председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Той призна, че е силно загрижен за „доброто име на евросъюза”, тъй като целта беше валонците да се откажат от своя бойкот в рамките на днешния ден и през следващата седмица канадският премиер Джъстин Трюдо да пристигне в Брюксел.

СЕТА има своето специфично измерение и за България – то е обвързано с падането на визите за тръгналите към Канада български граждани.

„Искам да напомня на нашите румънски и български приятели, че либерализацията на визовия режим няма да се случи без подписването на СЕТА”, подчерта днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Той изрази изрази разочарование от резултатите от срещата на високо равнище и заяви, че е „изненадан, че никой не се обявява против споразуменията за свободна търговия с Виетнам и Китай, но се противопоставя на споразуменията за свободна търговия с Канада и САЩ”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа