Валония под натиск да одобри пакта на ЕС с Канада

СЕТА

ЕС даде на Белгия краен срок до петък да приеме договора

И България с резерви към споразумението за свободна търговия

“Валония е подложена на всякакви форми на натиск, а в последните часове дори и на едва завоалирани заплахи” да даде зелена светлина на споразумението между Канада и ЕС за свободна търговия (СЕТА). Това призна Пол Маниет, премиер на френскоезичната белгийска провинция, чийто парламент в петък отхвърли СЕТА.

“Ние обаче сме непоколебими. Казваме на Еврокомисията, че не можем да приемем документа, ако те не направят усилия по нашите искания. Ако не бъдем чути и ако някои си мислят, че ще клекнем, тогава ще се наложи да потвърдим нашето “не” и Белгия няма да може да подпише (СЕТА)”, каза Маниет.

Позицията на Валония заплашва да провали отлаганото две години подписване, предвидено за 27 октомври, за което канадският премиер Джъстин Трюдо се очаква да пристигне в Брюксел. Заради позицията на региона Белгия вчера каза “не” на СЕТА на срещата на търговските министри от ЕС в Люксембург.

България и Румъния също са с резерви към подписването на СЕТА, обяви словашкото председателство на ЕС след края є. Преди да дадат съгласието си, София и Букурещ искали постигнатата договореност за отпадане на канадски визи за техни граждани да бъде включена в писмен документ.

Еврокомисарката по търговията Сесилия Малмстрьом даде вчера на Белгия срок до петък, когато е срещата на върха на ЕС, да одобри СЕТА. “Трябва да имаме договорка. Нашите канадски приятели трябва да знаят дали да си резервират самолетни билети”, каза тя.

Защитни механизми за белгийските фермери е едно от исканията на Валония, за да одобри СЕТА. Другото е оставането в сила на забраната за третирането на говедата с хормони. Провинцията иска в пакта да се включат и защитни клаузи за европейския пазар от канадски стоки, които могат да го застрашат, каквито в момента са предвидени само за Канада.

 

СЕТА премахва 98% от митата

Преговорите по споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС (СЕТА) започнаха през 2009 г. и завършиха през 2014 г. Пактът предвижда премахване на 98% от митата и таксите в търговията. Сред основните елементи на СЕТА са формиране на специални съдилища за спорове между инвеститори, хармонизиране на регулациите, достъп до обществени търгове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка