Валя Балканска води шествието за Св. Климент в Двора на кирилицата

Обичаната българска певица Валя Балканска поведе литийното шествие за Св.Климент Охридски в Двора на кирилицата в Плиска

1100 години от успението на Св.Климент Охридски бяха чествани в първата българска столица Плиска в Двора на кирилицата.

Певицата Валя Балканска поведе литийно шествие край святите 30 букви от азбуката ни, издигнати в културно-историческия комплекс. Следваха я духовници и над 100 миряни, дошли да почетат великия книжовник. Целият Двор на кирилицата е паметник на делото на Св.Климент и гостите му отдадоха почит. Тридесет ученици застанаха пред буквите от азбука с бели хризантеми. Паметниците на Св.Цар Борис-Покръстителя и Светите братя Кирил и Методий също бяха отрупани.

Сред първите в шествието бе олимпиският ни шампион по вдигане на тежести Иван Иванов и световната шампионка по кикбокс Полина Галинова. Ваня Червенкова изнанада аудиторията с рецитал на стихотворение на Иван Вазов, посветено на Св.Климент.

На финала Валя Балканска разчувства гостите с "Излел е Дельо хайдутин" и ги накара да запеят с нея "Хубава си, моя горо".

Певица не се сдържа и призова всеки българин да дойде в Плиска и да стигне до Двора на крилицата. "Не бива да навеждаме глава, да пада българската корона. Права трябва да стои главата, имаме основание. Да не забравяме откъде сме тръгнали. Имаме с какво да се гордеем. Тук е създадена кирилицата. Тук е красотата, където си роден и където е корена, той не трябва да се изтръгва", настоя Балканска.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони