Ванга предсказва на Дончо Папазов четири развода

Дончо Папазов е обиколил пет пъти земното кълбо.

83-годишният мореплавател днес се придвижва на… велосипед

Прадедите му търгуват с розово масло от 1820 г.

За Дончо Папазов, който на 21 февруари навършва 83 години, сме свикнали да говорим като за мореплавател, обиколил повече от пет пъти Земята, ако измерваме пътя му с дължината на екватора. Но той е преди всичко журналист, редактор, сценарист и продуцент с над 20 години в киното и телевизията, а по образование е икономист. От началото на демократичните промени се присъединява към СДС и става член на неговия Национален координационен съвет. През лятото на 1991 г. заедно с Блага Димитрова са приети в палатковия лагер и участват в гладната стачка на 39-имата депутати, протестиращи срещу приемането на Конституцията. Депутат е в 36-ото Народно събрание (1991-1994) на мястото на Стоян Ганев, докато той е външен министър. 

Днес Дончо Папазов не участва в политиката. Предпочита да прекарва повече време край морето, на пристанището в Царево, където са приятелите му, и се придвижва с велосипед. 

Страст към пътешествия

Дончо Папазов винаги е мечтал да пътува и го постига дори в годините, когато не е лесно да получиш виза за страна извън соцлагера. За целта създава програма „Планктон“, която е подкрепена от ЮНЕСКО, Института по морски изследвания и океанология на БАН и в. „Орбита“. Финансирана е от тогавашния Комитет за наука, технически прогрес и висше образование, БНТ, Параходство „Български морски флот“ и други институции.

Целта е да се докаже, че човек може да изкара продължително време в морето, изхранвайки се само с планктон. Преди това мъжът, зарязал професията на икономист, изкарва водолазни курсове и дори става републикански шампион по гмуркане на дълбочина без апаратура. 

Програмата включва пет експедиции. Първата е през 1970 г. и продължава 15 дни. Дончо Папазов прекарва времето в рибарска лодка в Бургаския залив. Втората, през 1972 г., вече е с корабна спасителна лодка. Дончо и съпругата му Юлия (Джу) прекосяват Черно море. 

Третата експедиция през 1974 г. пресича Атлантическия океан, а в четвъртата, две години по-късно, Юлия и Дончо Папазови прекосяват Тихия океан и стигат чак до островите Самоа и Фиджи. Съпрузите поставят световен рекорд за най-продължително пребиване на борда на спасителна лодка и най-дълго преплавано разстояние – 14 000 морски мили.

През 1978 г. на борда на двумачтовата яхта „Тивия“ на БНТ вече се качва и 5-годишната дъщеричка на семейството – Яна, както и телевизионен екип. Правят обиколка на Европа и това е нещо като тренировка за петата експедиция „Планктон“ през 1979 г. Тогава Дончо, Юлия и 7-годишната Яна се отправят на обиколка на света с яхтата „Тивия“. Пътуването продължава 777 дни и приключва през 1981 г., общо 42 000 морски мили. Маршрутът минава през най-трудните и опасни за плаване места в света. По повод на това плаване родителите са подложени на критики, че рискуват здравето и живота на детето си, а мнозина се съмняват, че през цялото време наистина се хранят с планктон, каквато е една от целите на експедицията.

През 1988 г. Дончо Папазов се отправя на експедиция по „невъзможния път“. Това е самотна обиколка на света с „Тивия“ без спиране. Мореплавателят минава покрай нос Хорн през зимата и през цялото време се движи сред бурните води на юг от 40-ия паралел. Всички пътувания на Дончо Папазов и неговото семейство са описани в книги.

Наследник на прочут род

Макар да произхожда от някогашен богат род на розопроизводители и търговци от Казанлък, Папазов не се насочва към бизнеса. Няма и как, защото след 9 септември 1944 г. имуществото, спечелено от предците му за повече от век, е национализирано от комунистическата власт. Един от прадядовците на мореплавателя, на който той е кръстен – Дончо, е първият производител и износител на розово масло в България още през 1820 г. Той доставя продукция с марката „Папазоглу“ в Одрин, Цариград, Виена, Лондон, Дрезден, Париж, Марсилия, Москва и Ню Йорк чрез собствени кантори.

Друг от прадядовците – Димитър – е кмет на Казанлък след Освобождението и депутат в Областното събрание на Източна Румелия. Той завещава сума, с която след смъртта му е построена болницата в Казанлък. През 1892 г. наследник на фамилията е основател на първата българска парфюмерийна фабрика в Пловдив, станала по-късно "Ален мак". След 9 септември наследниците на рода, сред които и бащата на Дончо Папазов, са изпратени в лагери като „народни врагове“.

Баба му по майчина линия също е забележителна личност. Анна Орозова е завършила колеж в Швейцария, печелила е конкурси за красота из Европа. Художникът Иван Милев я рисува в много от картините си, включително като Ахинора – жената на хан Аспарух.

По любов

Дончо Папазов признава в интервю, че всичките му бракове – а те са четири – са били по любов. Навремето, когато бил на бригада в Мелник, с приятелска компания отишли при Ванга. Пророчицата извикала него от опашката и му предсказала, че е белязан от Бога и каквото започне, ще го завърши добре. И че ще се разведе четири пъти. Така и станало.

Първата му съпруга, още от студентски времена, е чехкинята Олга, с която става свидетел на събитията в Чехословакия през 1968 г. От нея има син Александър. Втората е художничка на име Светла. Третата, с която живее най-дълго – над 20 години, е Юлия Гурковска, майката на дъщеря му Яна. С нея ги свързва любовта към морето и пътешествията, имат и обща съдба – тя, като потомка на николапетковисти, затваряни в лагери, също носи клеймото „народен враг“. В един момент, както Дончо Папазов се изразява, „магията изчезва“ и двамата се развеждат през 1990 г. Две години по-късно той се жени за фотожурналистката Светлана Бахчеванова, но също се разделят. В момента тя живее със семейството си в Южна Франция.

Юлия Гурковска почива от рак на 56 години през 2001-ва, след като пет години юнашки се бори с болестта. През 2019 г. Дончо Папазов е награден от президента Румен Радев с орден „Стара планина“ – първа степен, малко позакъсняло, но заслужено признание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл