Вандали оскверниха гробищата в град Баня

Снимка: БТВ

Десетки гробове бяха осквернени от неизвестни извършители в град Баня, Карловско, предаде БТВ. Хората в градчето са шокирани и настояват извършителите да бъдат издирени и задържани.

В неделя сутринта Иван Радев открива гроба на дъщеря си с изкъртена плоча. Това е трето посегателство над гроба на негов близък. Преди година и половина е била откъртена снимката на надгробната плоча. Намира я счупена на земята. Сега снимките на някои от близките паметници са надраскани и изтръгнати, а свещниците и вазите - изпочупени.

На 100 метра от мястото, Стефан Филипов открива гроба на съпругата си с изтръгната и счупена паметна плоча. Признава, че недоумява що за човек би посегнал на гробовете.

"Или е дрогиран, или е пиян. Друго не мога да си го обясня. Не знам какво да кажа. Човек най-напред се афектира и ако съм тук, ще го хвана да го пребия от бой", сподели Стефан.

Гробищата са отдалечени на около километър от града и е трудно да бъдат охранявани. Кметът на Баня Стамен Гешев обясни, че няма как да се охранява гробищния парк, като няма и осветление.

По думите му няма и ток, което възпрепятства поставянето на охранителни камери. "Дали е вандализъм, дали са пияни или дрогирани младежи не мога да кажа. Надявам се просто тези, които са го направили, да осъзнаят грешката си", подчерта Гешев.

Местните се заканват, че ако хванат злосторниците - ще ги линчуват на място. Карловската полиция води разследване по случая. Засега мотивът на извършителите не е ясен.

Коментари

Задължително поле