Народният театър издига сцена под звездите За трета поредна година спектаклите ще се играя на открито от 21:30 часа

Дилъри търгували с дрога от коли в движение (обзор) Осем ефективни и две условни присъди за 10 участника в наркогрупа

Йенс Столтенберг: Русия има време до 2 август да се върне към ракетния договор

Порой причини наводнение в Котел, някои от жителите бяха евакуирани

Цеци Красимирова пуши трева

Не забраняват вноса на дизели втора ръка

Мелиса спретва на Селим гаден женски номер

Наказателният спецсъд остави Николай Банев в ареста

Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 юни 2019

Терористична заплаха вдигна на крак полицията в Брюксел, българският посланик предупреди колегите си да отбягват центъра на града

Разширяваме двойно ГКПП „Калотина” (обзор) Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата

Доставят ново кухненско оборудване на патронажа в Елена

Общо 21 години затвор за извършители на грабеж с убийство на таксиджия в Николаево Апелативният съд във Велико Търново увеличи присъдата на единия от извършителите

Партиите пак не се разбраха за субсидиите (обзор) Социалистите обявиха, че нямат пари и дълга им ще бъде удържан от следващи траншове

Вандали разрушиха три обекта в Природен парк „Витоша“ Ремонтирани преди две години с европейски средства

Вандали разрушиха три красиви кътчета в Природен парк „Витоша“. Нанесените поражения са опасни за посетителите, сигнализират от дирекцията на Парка. Нарушителите са нанесли сериозни материални щети на обекти, ремонтирани само преди две години с европейски средства, информира БНТ.

Всяка пролет от Природен парк „Витоша“ обикалят обектите, за да видят дали има поражения след зимата. Тази година първо установили поражения при къта на земноводните до „Музея на мечката“. Оказало се, че още два обекта са останали без дървен материал – Погледна площадка за инвалиди и Големия дървен мост над Драгалевската река.

„Това е нещо, което е прецедент. Вандалщина винаги е имало, но идва счупва нещо, но за пръв път се случва посегателство целенасочено да се дойде и да се отнеме и окраде такъв материал. Явно някой просто го пренася в частния си двор и го използва за някакви строителни дейности.“, коментира Снежана Петрова, директор на дирекция Природен парк Витоша, пред БНТ.

От дирекцията на парка разказват, че само няколко дни, след като са установили нарушенията, са заварили още демонтирани дъски, приготвени за изнасяне. Опасяват се, че набезите ще продължат, затова са предприели действия с полицията за разрешаване на проблема.

А за да възстановят щетите, ще трябва да им бъде отпуснат бюджет от Изпълнителната агенция по горите.

„Ние принципно имаме така един бюджет ежегодно, който ни се делегира от държавата, защото сме бюджетна организация, но тази година е много намален – 45% имаме намаление на бюджета за мероприятия и буквално за такива неща пускаме допълнителни доклади. Очакваме, надявам се, че ще бъдат финансирани, защото са много сериозни, а и трябва да ги възстановим.“, каза още Снежана Петрова.

До момента изчислените щети са около 5 хил. лв., но това не е крайната сума, според специалистите. Възстановяването на обектите допълнително ще се оскъпи заради транспорта, които ще се използва и трудните условия, при които ще работят строителите.

Управителите на Парка призоваха, ако станем свидетели на вандалски прояви, да се обадим на 112 или в дирекцията на Парка.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.