Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Министър Петков: Исканията на майките на деца с увреждания се удовлетворяват

Прокуратурата замълча по казуса „Джи Пи Груп“ Делото е отпреди един месец

Плащаме повече за храна и здраве Данъците и социалните осигуровки изяждат 12,3% от заплатата ни

„Токсичен“ е думата на 2018 година Най-често прилагателното е употребявано в словосъчетанието "токсични химикали" заради Случая "Скрипал"

Протест срещу оправдаването по делото „Алабин“ Мотивите ще станат известни след около месец

Най-ниска безработица от 10 г. насам

Хилари Клинтън ще отговаря на още въпроси за скандала с имейлите

ЕК дава 294 млн. евро за жп линията Пловдив – Бургас Пътуваме с 40 минути по-малко по маршрута

АПИ: Започва изготвянето на техническите проекти за ремонта на тунелите „Топли дол“ и „Траянови врата“

Чистят деретата в Камено

Вандали разрушиха три обекта в Природен парк „Витоша“ Ремонтирани преди две години с европейски средства

Снимка: БНТ

Вандали разрушиха три красиви кътчета в Природен парк „Витоша“. Нанесените поражения са опасни за посетителите, сигнализират от дирекцията на Парка. Нарушителите са нанесли сериозни материални щети на обекти, ремонтирани само преди две години с европейски средства, информира БНТ.

Всяка пролет от Природен парк „Витоша“ обикалят обектите, за да видят дали има поражения след зимата. Тази година първо установили поражения при къта на земноводните до „Музея на мечката“. Оказало се, че още два обекта са останали без дървен материал – Погледна площадка за инвалиди и Големия дървен мост над Драгалевската река.

„Това е нещо, което е прецедент. Вандалщина винаги е имало, но идва счупва нещо, но за пръв път се случва посегателство целенасочено да се дойде и да се отнеме и окраде такъв материал. Явно някой просто го пренася в частния си двор и го използва за някакви строителни дейности.“, коментира Снежана Петрова, директор на дирекция Природен парк Витоша, пред БНТ.

От дирекцията на парка разказват, че само няколко дни, след като са установили нарушенията, са заварили още демонтирани дъски, приготвени за изнасяне. Опасяват се, че набезите ще продължат, затова са предприели действия с полицията за разрешаване на проблема.

А за да възстановят щетите, ще трябва да им бъде отпуснат бюджет от Изпълнителната агенция по горите.

„Ние принципно имаме така един бюджет ежегодно, който ни се делегира от държавата, защото сме бюджетна организация, но тази година е много намален – 45% имаме намаление на бюджета за мероприятия и буквално за такива неща пускаме допълнителни доклади. Очакваме, надявам се, че ще бъдат финансирани, защото са много сериозни, а и трябва да ги възстановим.“, каза още Снежана Петрова.

До момента изчислените щети са около 5 хил. лв., но това не е крайната сума, според специалистите. Възстановяването на обектите допълнително ще се оскъпи заради транспорта, които ще се използва и трудните условия, при които ще работят строителите.

Управителите на Парка призоваха, ако станем свидетели на вандалски прояви, да се обадим на 112 или в дирекцията на Парка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.