Вандали рушат парка край МОЛ „Пловдив”, автомобил гази тревните площи

Вандали рушат парка край МОЛ „Пловдив”, който е един от най-хубавите и добре поддържани в града под тепетата, алармираха от общинско предприятие „Градини и паркове” и призоваха за гражданска нетърпимост срещу подобни прояви.

Последният случай е от нощта на неделя срещу понеделник, когато автомобил е завил нарочно вдясно от пътя, грегазил е живия плет, минал е през тревата и пешеходните алеи в близост до детската площадка и фитнеса на открито и оттам отново се е излязъл обратно на шосето, разказа директорът на ОП „Градини и паркове” в Пловдив Стоян Алексиев. Техническият ръководител на парка зад МОЛ „Пловдив” Евгений Караславов вече е подал до него рапорт за пораженията и по думите му, не минава понеделник без да се констатират щети.

През нощите в почивните дни най-редовно през парка преминават коли, които унищожават растителността. Сред редовните „маршрути“ на „дрифтаджиите” е и алеята до фонтана. Около водната площ са изградени две красиви вази за цветя, но в едната не е останало и стръкче. Всичко в нея било отъпкано и сега е подготвена за есенното засаждане на двусезонни цветя.

„Паркът край МОЛ „Пловдив“ е сред най-големите нови зелени пространства, изградени в последните години, които поддържаме. Обхваща около 25 декара площ между бул. „Свобода“ и бул. „Пещерско шосе“, наоколо има много жилищни сгради и големи търговски обекти. Паркът е чист и спретнат, засадени са много дървета, храсти, тревни площи, има фонтан, пейки, фитнес и детски площадки. Грижим се за всички тези хубави неща, защото мястото се посещава от много жители на квартала, но се намират и злонамерени хора, които не спират да рушат“, допълва директорът на ОП „Градини и паркове“ Стоян Алексиев. Жестоко пречупен е близо 10-годишен чинар край пътя, който предстои да бъде изкоренен, а на негово място ще се засади ново дръвче в предстоящата есенна залесителна кампания.

Всеки понеделник се налага една от пейките да бъде върната обратно на пешеходната алея, след като през уикенда неизвестни я местят другаде и около нея трупат боклуци. Най-големите вандалщини обаче са спрямо поливната система в парка. В августовски жеги предприятието задели средства и обнови всички повредени пръскала. Само след няколко дни кражбите и умишленото им унищожаване започна отново, а едно пръскало струва 50 лв.

Тези дни от централната алея е откраднат капак на отводнителна шахта – докато бъде възстановена, за да не си счупи някой крака, временно е покрита с тротоарна плочка. Липсват също капаци върху поливните кранове, което пък „вдъхновява“ някои посетители сами да въртят крановете както си пожелаят. Скоро бяха откраднати над 200 метра капков маркуч, който почти веднага бе възстановен.

„Много бързо компенсираме нанесените щети, но това струва ресурс, който искаме да вложим за облагородяването на други паркове и градини, както и за разширяването на зелената система в града“, коментира Стоян Алексиев. Директорът на „Градини и паркове“ призовава гражданите на Пловдив да не остават безучастни, ако станат свидетели на вандалски прояви, а веднага да сигнализират компетентните институции на тел. 112.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България