ВАП възложи проверка на огнестрелните оръжия

Целта е да се установи дали се използват за целите, заради които са издадени разрешенията за носенето и употребата им

ВАП извършва проверка дали огнестрелните оръжия се използват за целите, заради които са издадени разрешенията за носенего и употребата им, съобщават от държавното обвинение.

Прокуратурата се самосезира по повод множество инциденти и извършени закононарушения, и престъпления с използаване на огнестрелни оръжия на територията на страната в периода март – септември 2017 г. ВАП възложи на Главна дирекция „Национална полиция“ да извърши проверка дали във всеки конкретен случай основателната причина, обосновала необходимостта от издаването на действащото разрешително за придобиване, съхранение и/или носене, и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях е налична и към настоящия момент.

Главната цел на проверката е да се установи дали оръжията, за които са издадени разрешителните се използват за някоя от лимитативно определените граждански цели в чл. 6 ал. 3 и чл. 58 ал. 1 т.10 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

ВАП разпореди на Главна дирекция „Национална полиция“ в друмесечен срок да обобщи и анализира резултатите от проверката и да предприеме конкретни мерки за отстраняване на констатираните нередности и слабости, с цел подобряване на дейността по контрола на оръжията и боеприпасите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право