Варицела събори 32 души за седмица в Търновско

Бум на варицела във Великотърновска област регистрират служителите от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в старата столица за периода от 24 до 30 октомври. Общо 32-ма души са се разболели от шарката, като най-много са в общините Велико Търново и Павликени.

Един човек е повален от дизентерия, като случаят е регистриран в Елена. Един е покосен от ламблиоза, при която са засегнати тънките черва.

"Ламблиозата е типична болест на мръсните ръце. Определящ фактор е степента на замърсеност на околната среда с фекалии. Например при използването им за торене в градината, което е много характерно в България. Болестта може да се развие също и при попадане в канализацията на вода от отходните канали. Ламблиите могат да се предават от човек на човека дори при ръкостискане и чрез предмети за битово обслужване.", разясняват здравните инспектори.

Два случая на туберкулоза са регистрирани през изминалата седмица в Горна Оряховица и Свищов. В старата столица и в Лясковец двама са заболели от вирусен хепатит. Личните лекари са отчели и 10 случая за периода на болни от гастроентероколити.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве