Варна води класацията по най-много домакинства с интернет

Снимка: Архив

Област Варна е на първо място в страната с най-много домове с достъп до интернет. Според изследване на Териториално статистическо бюро –Североизток 73.8 % от домакинствата в областта ползват информационно-комуникационните технологии през изминалата година, като бележат 16 % ръст спрямо предходната.

Варна води класацията по този показател, а след нея са областите Русе и Враца. 67.2% от населението на възраст между 16 - 74 навършени години в област Варна „сърфират“ в интернет всеки ден или поне веднъж седмично за различни цели или дейности, като жените са по-активни в сравнение с мъжете, показват още резултатите.

Над 90 % от висшистите в областта се възползват от неограничените възможности на глобалната мрежа, над 67% от хората със средно образование и 28 на сто-с основно. Над 1/3 от лицата във Варненска област използват интернет за връзка с държавните институции и по този показател тя е на второ място след област Перник и преди област София.

Изследването за използване на интернет в домакинствата и от лицата е част от Европейската статистическа програма и се провежда ежегодно в България от 2004 г. За миналата година у нас са били анкетирани 4173 обикновени домакинства и над 9400 лица на възраст от 16 до 74 години, избрани на случаен принцип.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони