Варна възстановява връзките си с Марсилия

Възстановяването на сътрудничеството с френския град Марсилия обсъди кметът на Варна Иван Портних на среща с посланика на Република Франция у нас Н. Пр. Ерик Льобедел. Това е първо посещение на дипломата в морската столица след назначаването му в страната през октомври миналата година.На срещата двамата разговаряха само на френски , тъй като кметът на Варна е бивш възпитаник и златен медалист на френската гимназия в София.

„Обсъдихме традиционно добрите взаимоотношения и възможностите за увеличаването на френските туристи в нашия град не само в рамките на активния летен туристически сезон, а и целогодишно. Получихме уверения от г-н Льобедел, че неговите сънародници проявяват голям интерес към културно-историческото наследство в региона. Изразена бе и готовност за включване в реализирането на титлата Европейска младежка столица“, каза след срещата Иван Портних. Сред темите на разговора е било и реализирането на съвместни проекти за превенция на рискови младежки групи чрез включването им в различни програми, свързани с морските спортове и морското дело.

„Щастлив съм да бъда днес във Варна, благодаря сърдечно на кмета за неговото гостоприемство. Направих три важни заключения – първото е голямата привлекателност на Варна и региона, второто - готовността на Франция да подпомогне и да си сътрудничи в областите образование, младежки дейности, в икономическата и туристическата сфера. Франция е известна с културния си туризъм, което би спомогнало за достигане на целта - Варна да се развие като туристическа дестинация през четирите сезона на годината и като център за балнеолечение“, каза Н. Пр. Ерик Льобедел.

Третото му заключение е, че градът е много добър франкофонски център. Във връзка с това посланикът връчи отличителния знак Кавалер на Националния орден на Академичните палми на директори и преподаватели .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България