Варна гради нов икономически профил с бюджет от 492 млн. лв.

Бюджетът на Варна за тази година в размер на 492,07 млн. лв. бе приет от Общинския съвет след близо двучасови дебати с 32 гласа "за" и 16 "против". 107,37 млн. лв. ще бъдат усвоени по европейски проекти и програми, а останалите 383,7 млн. лв. са общински и държавни средства.

"Благодаря на всички, които подкрепиха бюджета за 2020 г., защото това означава подкрепа за развитието на Варна. Този бюджет създава предпоставка за спокойно и същевременно динамично развитие на града, както и за налагане на нов икономически профил на Варна, свързан с използването на потенциала на университетите, на младите и образовани хора, с привличането на инвестиции с висока добавена стойност и създаването на нова икономическа зона", заяви пред съветниците кметът Иван Портних.

"По време на дебатите се чуха различни мнения, част от които бяха доста екстравагантни. Но, както е известно - в дълбоки мисли се давят предимно плитки умове. Вярвам, че през годината тази макрорамка от почти половин милиард лева ще бъде сериозно увеличена", допълни Портних и припомни, че данъчната тежест на варненци остава почти без промяна.

Минимално увеличение има само на данъка за придобиване на имущество по възмезден начин, който не бе променян над 10 г. От местни налози в хазната се очаква да постъпят 91,6 млн. лв., а от неданъчни приходи - 76,7 млн. лв. Ключово перо в бюджета и тази година е образованието с дял от 40%. Гласуваните 154 млн. лв. са с 11,3 млн. лв. повече от миналата година, като е предвидено и 17% увеличение на заплатите на учителите и 10% - на непедагогическия персонал.

Повече средства ще харчи общината и за здравеопазване - 23,4 млн. лв., а за социално подпомагане са планирани 17,2 млн. лв. 100,6 млн. лв. от одобрената капиталова програма в размер на 163,2 млн. лв. ще постъпят от европейски проекти. Средствата ще се харчат основни за облагородяване на кварталите. Другите приоритети са инвестиции в децата и младите хора, по-силен растеж на местната икономика, развитието на Варна като достъпен град и атрактивна туристическа дестинация.

Коментари

Задължително поле