Варна губи над 900 млн. лв. при провал на летния сезон

25 000 работни места са в риск заради кризата с COVID-19

Кризата с коронавируса може да доведе до солидни загуби за Варна, тъй като икономиката на града е силно зависима от туризма и международния трафик. Това сочи доклад на Института по пазарна икономика /ИПИ/ за влиянието на COVID-19 върху местната икономика, изготвен по поръчка на Община Варна.

Преди ограничителните мерки безработицата в града бе рекордно ниска - 2,8%. Според експертите от ИПИ пълната неяснота около бъдещето на летния сезон в момента излага на риск над 900 млн. лв. очаквани приходи в местната икономика от обслужването на 730 000 чуждестранни туристи през периода май-септември. В доклада се посочва, че потенциално застрашени от кризата са 25 000 работни места в сферите на хотелиерството, ресторантьорството, строителството, транспорта, културата, спорта и развлеченията. В края на миналата седмица първата вълна от над 650 съкратени задръсти Бюрото по труда и затова от понеделник общината предоставя един от изнесените си офиси в центъра за регистрация на безработни.

"Броят на хората, които ще изгубят работата си най-вероятно ще бъде поне наполовина от горната прогноза, в зависимост от продължителността на кризата и ефективността на държавните мерки в посока ликвидна подкрепа на предприятията и защита на работните места. Възможно е и бързо възстановяване на голяма част от загубените работни места, при "отпушване" на летния туристически сезон", пише в доклада на ИПИ.

Въпреки негативите той дава оптимистична прогноза за развитието на морската столица заради увеличаващото се население, добрата образователна инфраструктура, притока на млади хора в местните университети и ориентирането на местната икономика към по-висока добавена стойност чрез развитието на инфотехнологии и развойна дейност.

Надграждането на този икономически модел и намаляването на зависимостта от летния туризъм може да бъде допълнително усилено от кризата, прогнозират от ИПИ. И посочват, че краткосрочният удар за морската столица ще е дълбок, но има предпоставки за бързо възстановяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България