Варна е домакин на Еврофорум за морски транспорт

През май Варна ще е домакин на Европейския форум за морски транспорт. Събитието е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европа и ще се проведе под патронажа на министъра на транспорта Ивайло Московски, с официалната подкрепа на кметовете на Варна и Бургас. Основна тема ще бъде Европейската стратегия за морски транспорт 2019-2028 година. По време на форума ще бъдат организирани кръгли маси в областта на морския транспорт и индустрия. Очаква се в срещите да участват и министрите на транспорта на Малта и Кипър, директори на браншови организации в областта на транспорта и морските индустрии от ЕС, представители на Европейската инвестиционна банка, представители на страните от черноморския регион и др.

Кметът на Варна Иван Портних проведе в сряда работна среща с организаторите на Европейския форум за морски транспорт. „Благодаря Ви, че избрахте Варна за домакин на форум от такъв ранг, градът заслужава това признание", каза кметът.

Браншовиците споделиха, че предлагат създаване на национален фонд "България за подкрепа на пристанищата и корабоплаването". „Работим и по общата Европейска стратегия, като очакваме всички организации да се включат активно с предложения по компетентност – в сферите екология, корабоплаване, цифровизация, морско обучение, транспорт, логистика“, каза Георги Петков, директор на Европейски форум за морски транспорт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България