Варна е първенец по брой на приемните семейства

Варненска област е първенец по брой на приемните семейства у нас, съобщиха от общината в морската столица. В проекта "Приеми ме 2015" са ангажирани 146 професионални приемни семейства, като 15 от настанените при тях деца са с увреждания. За сравнение в област Пловдив приемните семейства са 90, в София – 76, в Бургас – 52.

Проектът се реализира от община Варна в партньорство с Агенцията за социално подпомагане на територията на девет общини в региона, съобщиха от дирекция "Социални дейности".

Миналата година 197 подрастващи от региона са ползвали услугата, като 101 от тях са били от Варна. 133 деца са получили съпътстваща помощ, а 56 са били осиновени в България и чужбина.

От началото на 2019 г. 31 семейства са подали заявления с желание да станат приемни, като одобрение са получили 24, а други три се обучават. От 1 януари приемните родители получават 10% повече средства месечно - 840 лв. за отглеждане на едно дете, 896 лв. - за две, и 952 лв. - за три. Отделно от бюджета на проекта се отпускат 300 лв., както и добавки за малчуганите с ТЕЛК.

Проектът се реализира от 2015 г., като приоритет е настаняването на деца до 3-годишна възраст и на такива с увреждания. Настанените при приемни родители ползват услугите на Центъра за обществена подкрепа, Общностния център за деца и семейства, Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Карин дом", Дневния център за деца и младежи с умствена изостаналост и Специализираното училище за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Ив. Шишманов", допълниха от общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони