Варна няма да посреща туристи по море тази година

Градът се връща на круизната карта през 2019 г.

Тази година Варна няма да посреща туристи по море. Нито един пасажерски кораб няма да акостира на Морска гара-Варна, потвърди пред "Труд" началникът й Александър Аврамов. Причината е нестабилната обстановка в Украйна и Турция. Заради липсата на сигурност големите компании са зачеркнали целия Черноморски регион от картата на круизите.

От конфликта в Украйна спечелихме при старта му през 2014 г., когато спешно бяха преначертавани маршрути, за да се изключат Одеса и Севастопол. Тогава във Варна бяха регистрирани рекордните 36 посещения на пътнически лайнери, а сезонът бе открит още в средата на април. Над 25 000 туристи разгледаха морската столица, трупайки оборот за търговци, музеи, ресторанти, както и приходи за пристанището. През следващите години обаче броят им драстично намаля - през 2015 г. акостираха 5 круизни кораба, миналата - 3, а тази ще е нулева.

"Надяваме се това да е последната слаба година, тъй като безспорно сме атрактивна дестинация. Вече имаме първа заявка за посещение на пасажерски кораб през 2019 г. Дотогава на Морска гара ще пристават само военни и увеселителни плавателни съдове", обясни Аврамов.

Като дестинация градът е в листата на големите компании, след като преди 3 г. порт Варна стана пълноправен член на Средиземноморската асоциация на круизните пристанища. Според туроператори решаваща е обстановката в Турция, тъй като Истанбул е задължителна точка от круизните обиколки в региона.

През 2019 г. Морска гара ще посреща пасажерите с обновена визия. Стартът на основния ремонт се очаква до дни, като предстои и реконструкция на вълнолома за 8 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България