Варна подкрепи протеста на Добруджа срещу дупченето за газ

Над 50 варненци протестираха пред сградата на РИОСВ в подкрепа на митинга преди ден в Генерал Тошево срещу инвестиционните намерения за проучване и добив на газ. Те са на фирма „Русгеоком БГ“, която иска 35-годишна концесия на находише"Спасово" в землището на 18 села в добруджанската община.

Няма да допуснем да се дупчи житницата на България, категорични бяха протестиращите във Варна. Добивът на газ в Добруджа ще е пагубен за чернозема и водата, от която черпи целият регион, предупреди Иванка Казакова от неправителствената организация "За чиста България", позовавайки се на направени експертни оценки за последствията . Тя нарече провежданите публични обсъждания в селата слабо изигран театър с лоши актьори. По време на една от срещите в село Калина издъхна от инфаркт 73-годишният бившият преподавател от Техническия университет в София Петър Стефанов, който се обяви против сондажите, припомни тя.

Две отрицателни становища срещу доклада по оценка на въздействие върху околната среда /ОВОС/ връчиха протестиращите на зам.-директора на РИОСВ Варна инж.Валери Станев, който увери, че ще бъдат разгледани с необходимото внимание при процедурата.

На 22 и 28 октомври се очакват още протести на земеделци и фермери в Добруджа, които ще излязат с тежки машини.

Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров обяви, че ще внесе докладна за местен референдум по темата за добив на газ в общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България