Варна получава княжеския манастир в "Караач теке"

Община Варна ще получи безвъзмездно от държавата да управлява 10 години манастирския комплекс в местността "Караач теке", която е културна ценност с национално значение. Светата обител може да се превърне в атрактивна дестинация за поклоннически туризъм. По идея на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и на кмета на града Иван Портних се подготвя проект за рестраврация на манастира.

Комплексът е строен в края на IX век и е уникален по своята планова схема и размери, без аналог в българската и византийската строителна традиция. Имал е размерите на царските дворци в Плиска и Преслав и дори е бил по-голям от този в Константинопол – над 10 дка. Манастирът е развивал огромна книжовна дейност, бил е център на българската книжовност.

В него са работили учениците на Кирил и Методий – Климент, Наум и Ангеларий. Откривател на светата обител е Карел Шкорпил – бащата на българската археология, който прави първите проучвания през 1921 г. Той изказва предположението, че ктитор е княз Борис I – покръстителят на българите. През 1995 г. разкопките са възобновени от проф. Казимир Попконстантинов, доц. Росина Костова и проф. Валентин Плетньов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България