Варна получи ключа на Европейската младежка столица

Символичния ключ на Европейската младежка столица получи кметът на Варна Иван Портних от кмета на Гянджа Елмар Валиев на официална церемония. Азербайджанският град е носител на титлата през 2016 г. На тържеството присъстваха зам.-министърът на младежта и спорта на Азербайджан Интигам Бабаев, Фархад Гаджиев – председател на фонда за младежки политики към администрацията на президента, Мушфиг Джафаров, председател на комитета на младежта в Гянджа, екипът, реализирал титлата, както и представители на Варна.

%d0%baВарна получи ключа на Европейската младежка столица%d0%bb%d1%8e%d1%87%d1%8a%d1%82-1

„Предавам ключа, който получихме от Клуж Напока, с пожелание за успешна 2017 г. за Варна. За нас Европейската младежка столица не приключва с финала на тази титла – напротив, случиха се много инициативи, които търпят развитие“, каза кметът Елмар Валиев. Той подчерта, че над 30 % от жителите на Гянджа са млади хора, които много активно са се включили в над 400 инициативи по време на подготовката на кандидатурата и реализирането й – спортни, културни, образователни. Открити са били много работни места, изградена е нова инфраструктура – нов младежки център, парк – комплекс „Гайдар Алиев“, разположен на 460 хка, нова библиотека и музей на миниатюрните книги. „Цялата 2016 г. бе празник за нашите млади хора. Важно е да се развива европейската солидарност, но и да се съхраняват националната идентичност, култура и език“, каза кметът на Гянджа.

„Чест е за мен да бъда тук, в един от най-красивите градове на Азербайджан! Благодаря, че споделихте с нас успехите при реализацията на Европейската младежка столица! Варна е готова да поеме предизвикателството през 2017 г. Нашият град е специален – с древна история и богата култура, град, който пази най-старото обработено злато в света, в който на-големият капитал са успешните млади хора. Вярвам, че тази среща е добро начало за развитие на сътрудничествот, каза кметът Иван Портних.

Малко по-рано двамата кметове подписаха меморандум за сътрудничество между градовете, свързан с обмен на специалисти за целите за реализиране на проекта „Европейска младежка столица“, организиране на съвместни инициативи и събития.

Иван Портних разговаря с проф. Акиф Сюлеманов, ректор на Азербайджанския технологичен университет, който прояви интерес за сътрудничество с варненски висши учебни заведения. Кметът пое ангажимент да запознае академичните ръководства и при заявен интерес да съдейства за установяване на контакти.

В рамките на финалните събитие в Гянджа бе проведен 4-ти международен фестивал на виното,в който се включиха представители от Франция, Молдова, Беларус, Грузия, Таджикистан, Украйна.

Коментари

Задължително поле