Варна преизпълни приходния план за местни данъци

Бюджетът за 2019 г. намаля с 1,5 млн. лв. след актуализация

4,6 млн. лв. повече от планираните са постъпили в местната хазна на Варна от имуществени данъци през 2019 г. Това стана ясно на заседание на финансовата комисия към общинския съвет, която разгледа и прие актуализацията на бюджета на града за изтичащата година.

Оказа се, че след промените макрорамката е 405,17 млн. лв. и е с 1,5 млн. лв. по-малко от планираното. Това се дължи основно на факта, че приходите от продажба на билети за автобус още се събират в общинското дружество "Градски транспорт", докато в бюджета бе заложено те да постъпват в общинското предприятие "Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение", поясниха от администрацията. Оттам уточниха, че ръстове има на средствата по основните пера - образование, здравеопазване, социални дейности, както и на приходите от данъци. Те достигат 85,8 млн. лв. Увеличението се дължи на постъпленията от данъците за придобиване на имущество и върху превозните средства, при които преизпълнението е съответно 2,2 млн. лв. и 2,1 млн. лв. 600 000 лв. повече са влезли в хазната от данък сгради, а от такса смет те са 1,8 млн. лв. над предварителните разчети.

С европейските средства актуализираният бюджет на Варна за 2019 г. е 475 696 000 лв., а общината ще приключи годината без просрочени задължения, стана ясно на заседанието.

Коментари

Задължително поле