Варна стартира три проекта за над 87 млн.лева

Община Варна стартира изпълнението на три проекта на обща стойност над 87 милиона лева, съобщи зам.-кметът Пейчо Пейчев. Парите са осигурени по оперативна програма "Региони в растеж".

Над 37 млн. лева ще бъдат вложени във втората фаза на "Интегриран градски транспорт". С тях се планира до 2021 година да бъдат реконструирани и разширени централни булеварди и улици в града. Ще бъдат купени 15 нови автобуса за градския транспорт, които се очакват във Варна в началото на април.В рамките на проекта ще бъдат инсталирани интелигентни системи на светофарните уредби, които ще следят трафика и ще дават възможност за осигуряване на зелена вълна.

Освен това ще бъдат изградени 25 интелигентни пешеходни пътеки, които ще дават светлинен сигнал, когато върху тях стъпи пешеходец. Над 34 милиона лева ще бъдат вложени в естетизацията на градската среда. По този проект, който трябва да приключи до средата на 2019 г., ще бъдат възстановени зелени площи, изградени велосипедни маршрути,облагородени междублокови пространства и създадени нови зони за отдих и спорт.

Част от средствата ще бъдат вложени в Морската градина- за модернизиране на Розариума и Алпинеума. 16 млн. лева общината ще инвестира в образователната инфраструктура - за реконструиране на 7 училища и 3 детски градини, които ще станат достъпни и за деца със специални потребности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони