Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Военнослужещи унищожиха невзривени боеприпаси, открити край Чепинци

Подновяват „Луцифер” за шести сезон

Варна събра елита на европейската офталмология

Водещи специалисти от 10 страни се събраха във Варна на заседание на Европейския борд по офталмология /EBO/.

Домакин на форума бе Медицинският университет, чийто зам.-ректор проф. д-р Христина Групчева е първият лекар от Източна Европа, избран за президент на ЕВО. Бордът е част от Европейската асоциация на лекарите (UEMS) и от 27 г. се занимава с обучението на специалисти, тяхното сертифициране чрез изпит и обмена на специализанти.

На срещата във Варна членовете на ЕВО решиха да стандартизират практическата част на изпита, който от 2020 г. ще се провежда два пъти годишно. Проф. Групчева е президент на борда от 2017 г., като преди това е била председател на комисията по образование в ЕВО.

„Когато аз се явявах на изпит през 2002 г., имаше 50 кандидати, а днес имаме лимит от 700. Тъй като е недопустимо да поставяме ограничения за броя на желаещите, правим голяма промяна. До момента изпитът се провеждаше веднъж годишно, през май в Париж. От 2020 г. ще има втори шанс за всички през септември в Берлин. Идеята е да осигурим оптимални условия на младите офталмолози в Европа да докажат своите познания“, заяви проф. Групчева.

Положилите успешно изпита получават сертификат за практикуване на европейско ниво. До момента такъв имат 38 български лекари, които носят престижната титла FEBO. „За някои от тях това беше част от билета за Европа, но за щастие 60% останаха в България и тези, върху които имам наблюдения, показаха изключително развитие. Сред тях са трима от моите асистенти и двама от моите докторанти. Един от тях е вече доцент. Всяка година интересът от страна на младите специалисти в България расте и аз твърдо вярвам, че ще се представят достойно“, допълни проф. Групчева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Ръст от 20 на 700 не е нормален, ако 20те са след повече от 10г. история на организацията. А в случая става дума за точно 10 години.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.