Титаничен сблъсък между Ралица и Чилева за оставане в Hell’s Kitchen Оспорвана вечерна резервация, съмнения за саботаж и изненадващи похвали ни очакват в Кухнята на Ада тази вечер

Корнелия проби енергийния щит на Цветанов (обзор) Псалм 91 е разковничето на защитата

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 март 2019

Добър въпрос, уважаеми господин премиер

ЕС даде отсрочка за Брекзит до 22 май

Спор за наследство в основата на двойното убийство в Атина

Депутатът Емил Димитров: Държавата няма да строи данъчни складове

Доналд Тръмп: САЩ трябва напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Тръмп обръща НАТО срещу Китай

Пробив на крайнодесните в Холандия Марк Рюте загуби мнозинството си в Сената

Таксита на протест срещу „Максим“ (обзор) КЗК събира доказателства, за да спре приложението

Калоян Паргов: Държавата е длъжна да защити таксиметровия бранш от нелоялната конкуренция

Изяли сме 600 000 тона вносни плодове и зеленчуци Родното производство се продава зад граница

Сини балони на протеста на медицинските специалисти в Сливен

Нургюл Йешилчай получи предложение за брак В момента актрисата се снима в "Гюлпери"

Варна събра елита на европейската офталмология

Водещи специалисти от 10 страни се събраха във Варна на заседание на Европейския борд по офталмология /EBO/.

Домакин на форума бе Медицинският университет, чийто зам.-ректор проф. д-р Христина Групчева е първият лекар от Източна Европа, избран за президент на ЕВО. Бордът е част от Европейската асоциация на лекарите (UEMS) и от 27 г. се занимава с обучението на специалисти, тяхното сертифициране чрез изпит и обмена на специализанти.

На срещата във Варна членовете на ЕВО решиха да стандартизират практическата част на изпита, който от 2020 г. ще се провежда два пъти годишно. Проф. Групчева е президент на борда от 2017 г., като преди това е била председател на комисията по образование в ЕВО.

„Когато аз се явявах на изпит през 2002 г., имаше 50 кандидати, а днес имаме лимит от 700. Тъй като е недопустимо да поставяме ограничения за броя на желаещите, правим голяма промяна. До момента изпитът се провеждаше веднъж годишно, през май в Париж. От 2020 г. ще има втори шанс за всички през септември в Берлин. Идеята е да осигурим оптимални условия на младите офталмолози в Европа да докажат своите познания“, заяви проф. Групчева.

Положилите успешно изпита получават сертификат за практикуване на европейско ниво. До момента такъв имат 38 български лекари, които носят престижната титла FEBO. „За някои от тях това беше част от билета за Европа, но за щастие 60% останаха в България и тези, върху които имам наблюдения, показаха изключително развитие. Сред тях са трима от моите асистенти и двама от моите докторанти. Един от тях е вече доцент. Всяка година интересът от страна на младите специалисти в България расте и аз твърдо вярвам, че ще се представят достойно“, допълни проф. Групчева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Ръст от 20 на 700 не е нормален, ако 20те са след повече от 10г. история на организацията. А в случая става дума за точно 10 години.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.