Варна с втора модерна база за безкръвни операции на ставите

Жителите на цяла Североизточна България, които търсят помощ при травми и ортопедични заболявания във варненския "Пирогов" - МБАЛ "Св. Анна", вече имат широк достъп до безкръвно и евтино лечение. Гарантира го осигуреното от Медицинския университет високотехнологично артроскопско оборудване.

С такова досега в града разполагаше само университетската МБАЛ "Св. Марина". Голяма част от компонентите му са за многократна употреба, което ще спести на пациентите разходи за скъпи и непокривани от касата консумативи. С оборудването ще се правят прецизна диагностика и неоставящи белези интервенции на коляно и тазобедрена става, а в бъдеще - и на глезенни и лакътни стави, обясни доц. Димитър Райков, шеф на катедрата по ортопедия в МУ.

20161003_123102

"Инвестирахме над 600 000 лв. в "Св. Анна". Като университетска база болницата трябва да има еднаква обезпеченост със "Св. Марина". Вложенията се мултиплицират, защото освен за модерно обучение, те са насочени пряко и към пациентите", коментира ректорът на МУ проф. Красимир Иванов. Освен за ортопедията, със средствата е купен операционен микроскоп за неврохирургията, предстои и ремонт на 4 учебни зали в болницата.

В навечерието на 55-ата годишнина на университета ректорът анонсира и проект за изграждане на нов учебен корпус в двора на "Св. Анна", който предстои да бъде съгласуван с общината и борда на директорите на болницата. "Непрекъснато инвестираме в образователната инфраструктура, тъй като това е шанс качествено да обучим и да задържим тук младите лекари, като им гарантираме кариерно развитие и добро заплащане", подчерта проф. Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони