Варна с най-голям ръст на жертвите на пътната война

Спешно обезопасяват критични трасета, кметът призова шофирането без книжка да се криминализира

Варна е областта с най-голямо увеличение на жертвите при пътни инциденти у нас. Това обяви председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова на извънредна среща с областния управител Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних и представители на институциите, ангажирани с темата.

За първите 6 месеца на годината при пътни произшествия са загинали 24 души - със 75% повече от същото време на 2018 г. С 50% са се увеличили ранените, които са общо 437, а тежките катастрофи са 330. Основните причини за тях са превишена скорост дори в градска среда и отнемане на предимство.

Само в центъра на Варна от началото на сезона са засечени 266 шофьори, отнели предимство на пешеходци, както и 107 минувачи нарушители на правилата. Заради тежкия летен трафик от юли екипите на "Пътна полиция" са подсилени със служители от други структури на МВР. Целта е да се има засилен контрол по пътищата към Бургас, Добрич, магистрала "Хемус" и по третокласните и четвъртокласни шосета, където стават множество катастрофи, поясни шефът на "Пътна полиция" Петко Камбуров.

На срещата бе взето решение спешно да се обезопасят две рискови трасета по пътищата Варна-Добрич и Варна-Оброчище. Там разрешената скорост ще бъде намалена до 60 км/ч и ще бъде поставена шумна хоризонтална маркировка. След края на сезона ще бъде изградено и кръгово кръстовище на рисковия участък от пътя Варна-Златни пясъци в района на Траката.

За превенция ще се ползва и системата за видеонаблюдение във Варна, която ще заработи с пълен капацитет след 3 месеца, каза кметът Иван Портних. "Статистиката сочи, че голяма част от катастрофите са причинени от неправоспособни водачи и шофьори с отнети книжки. Тези деяния трябва да бъдат криминализирани, а санкциите за извършителите на тежки пътни нарушения да се увеличат драстично", апелира Портних.

Коментари

Задължително поле