Варна тегли 73 млн. лв. заеми за ключови проекти

Съветници гласуваха над 1,5 млн. лв. помощ за здравни заведения

Нов дълг от близо 73 млн. лв. ще поеме община Варна за реализация на ключови проекти. Това реши след дълъг дебат на последното си за годината заседание общинският съвет.

Близо половината от сумата е за съфинансиране на строежа на новия бул. "Левски" и пробива на бул. "Сливница", като за избор на кредитна институция ще бъде проведен конкурс.

Останалата част от заемите ще бъдат взети от ЕБВР и от фонд "ФЛАГ" за обезпечаване на проектите за естетизация и модернизация на градската среда, втората фаза на интегрирания градски транспорт, пречиствателната станция на Златни пясъци и въвеждането на синя зона за платено паркиране.

17 млн. лв. от целия дълг са за мостово финансиране по европроекти, като след реализацията им общината ще си получи обратно средствата. Идеята бе подложена на критики от съветници заради високата цена на пътните строежи и факта, че кметството ще финансира и ВиК-инфраструктура, но в крайна сметка дългът бе одобрен с мнозинство.

Местният парламент гласува и решения, с които общинската хазна ще подкрепи 4 здравни заведения. 800 000 лв. ще получи МБАЛ "Св. Анна" за ремонт на родилното отделение и закупуване на инструментариум за ортопедията, а Онкоболницата - 500 000 лв. за нова апаратура за безкръвни операции.

За пореден път съветниците спасиха от фалит Белодробната болница, като отпуснаха 208 000 лв., за да не бъдат запорирани сметките й заради дългове към НАП и доставчици. За покриване на задължения 59 000 лв. получи и ДКЦ в кв. "Аспарухово".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони