Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Варна трябва да стане Черноморски медицински център

Варна трябва да се обособи като Черноморски медицински център. Това заяви водачът на варненската листа на ГЕРБ Лиляна Павлова на организираната в морската столица кръгла маса за здравеопазване.

„Варна има потенциал да бъде медицински център не само за цяла Североизточна България, а и за целия Черноморски регион”, категорична беше Павлова и изтъкна перспективите морската столица да се утвърди като притегателен център за специализирано лечение, рехабилитация, конгресен и медицински туризъм, стоматология, лечение, долекуване. „В рамките на двата си мандата кабинетът „Борисов“ инвестира изключително много във високотехнологично оборудване. Само по програмата за регионално развитие са вложени над 300 млн. лв. във всички специализирани многопрофилни болници, включително и онкодиспансерите”, припомни Павлова.

Идеята за утвърждаване на Варна като медицински център за целия Черноморски регион беше коментирана и от кмета на града Иван Портних, който също взе участие във форума. Той изрази увереност, че развитието на медицинския сектор може да бъде движеща сила и за икономиката на региона. Акцентите в управленската програма на партията бяха представени от д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване в 43-тото Народно събрание и кандидат за народен представител.

Реформирането на здравната система се оказва сериозен проблем на повечето правителства, ние признаваме, че имахме и своите грешки, и постижения в управлението на сектора, особено през последния мандат, когато то беше поверено на коалиционния партньор-РБ, каза д-р Дариткова.Сред приоритетите в управленската програма на ГЕРБ тя посочи изграждането на интегрираната здравноинформационна система, която може да бъде постигната за две години с ясно финансиране, което не е от бюджета. Електронният информационен обмен ще даде възможност на лекари да пестят от времето си за пациентите, вместо да попълват голямата бумащина, както е сега. Д-р Дариткова припомни, че беше защитен проектът за реформиране на Спешната помощ на стойност 163 млн.лева и той включва ресурсно обновяване на центрове, спешни отделения и филиали в страната, на автопарка и кадрово обезпечаване.

Въпреки дефицита на кадри в цялата система в програмата на ГЕРБ не са записани рестриктивни мерки за оставане на завършилите в България медици. Трябва да ги привлечем да останат и да практикуват в страната с финансова оценка на техния труд , от една страна, а от друга, с добри условия за кариерно развитие, посочи д-р Дариткова. В тази връзка Наредбата за специализация трябва да претърпи промяна, като например изискването да се специализира само при наличие на трудов договор, което блокира системата.

Сред основните приоритети в здравеопазването са профилактиката и превенцията,които излизат по-евтино отколкото последващото лечение на усложненията. За съжаление статистиката в България за затлъстяването на децата е вече близка по показатели с тази в Америка, каза д-р Дариткова и за това задачата е да приучаваме младите към физическа активност и здравословно хранене. Развитие на здравноосигурителния модел, демонополизацията на НЗОК, постъпване на нов финансов ресурс заради новите видове лечение и технологии, са също сред най-важните акценти в програмата на ГЕРБ. Стигнали сме предела на хоспитализационното лечение благодарение на клиничните пътеки. За 2015 г. имаме 2.1 милиона хоспитализации, което е 32% на 100 000 население. Това е една цифра, която много ни отдалечава от добрите европейски практики, за това трябва да търсим възможностите за добра диагностика и лечение в извънболничната помощ.Отчитането по клинични пътеки във времето показа различни изкривявания, коментира още Дариткова.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.