Варна ще изяде 300 000 козунака на Великден

козунак

Най-евтините ще се продават дори в зарзаватчийници и месарници, предупреждава браншовик

Пазарът на Варна ще е залят с козунаци за предстоящите Великденски празници. Най-евтините ще се продават дори по зарзаватчийници и месарници, каза за "Труд" Иво Бонев, регионален председател на Съюза на хлебари и сладкари. Традицонната консумация в морската столица е около 300 000 козунака на Возкресение Христово, но тази година ще има леко намаление на потреблението, защото празникът изпреварва наплива на туристи в курортите.

Цените остават непроменени. Обикновеният козунак от 400 г струва 2.70 лв., с пълнеж -4 лв., а козуначените рула на стойност 3.50-3.80 лв. Бутиковият хит тази година е козунак без мая, с естествена закваска, който струва 10 лв. за същия грамаж. Скъп е защото се меси и втасва цяла нощ, а традиционният става за 4-5 часа.

Козунаците от микс, в който всичко е на прах, включително и яйцата, струват между 1.20 и 1.80 лв. В евтините продукти се добавя само вода, мая и брашно, имат оцветители и много Е-та, предупреждава браншовикът. От началото на годината всички производители и фурни са задължени да слагат етикети с енергийната и хранителната стойност на 100 г маса -въглехидрати, мазнини. Потребителите трябва да обръщат внимание на съдържанието и да избират здравословния продукт, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България