Варна ще има втора Морска градина

Одобриха ПУП за Аспаруховия парк, започнат от 1997 г.

Варна ще има втора Морска градина, стана ясно на комисията по архитектура към Общински съвет, която одобри Подробния устройствен план на Аспарухов парк, чието начало бе поставено през 1997 г.

„Имаме шанса в 21-ви век да направим реплика на труда на Антон Новак – създател на Морската градина“, заяви пред съветниците главният архитект на града Виктор Бузев. Той поясни, че на територията на парка ще се запазят максимално зелените площи.

Заложената плътност на застрояване е 1%, а максималният коефициент на интензивност – 0,06 %. Проектът обхваща територия, която се шири на близо 47 хектара, като той е изцяло съобразен с Общия устройствен план на Варна. В парка ще има детски кътове, спортни игрища, атракционни обекти. Общественият интерес ще бъде максимално защитен.

В подкрепа на това е фактът, че там няма нито един реституиран имот, върху който би могло да се осъществи допълнително застрояване. Паркът граничи с канала море-езеро, с Аспаруховия плаж и в обхвата на плана са включени Рейдовата кула, Аспаруховият вал и рибарското пристанище "Карантината". Предстои да бъде обявен конкурс за цялостната визия на Аспаруховия парк.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България